Ebola stigla na Balkan? Britanac umro u Makedoniji, u Srbiji 708 ljudi pod nadzorom

Ilustracija: Hina

MAKEDONSKE vlasti izvijestile su kako je britanski državljanin za kojeg se sumnja da je bolovao od ebole preminuo u bolnici u Skopju.

Reutersu je od strane makedonskih vlasti potvrđeno kako još jedan Britanac ima simptome zaraze opakom bolešću.

Odmah su alarmirane sve nadležne službe.

Testovi koji bi trebali potvrditi je li uistinu riječ o eboli još nisu dovršeni, ali liječnici su složni da je preminuli muškarac imao simptome koji odgovaraju slučajevima zaraze ebolom, poput onih koje su imali i drugi pacijenti u SAD-u ili Španjolskoj.

Stigao u bolnicu u toliko lošem stanju da nije bio u stanju komunicirati

Makedonska TV postaja Alfa izvijestila je kako je pacijent za kojeg liječnici sumnjaju da je bio zaražen ebolom preminuo u Klinici za infektivne bolesti u Skopju.

Kad je stigao u bolnicu bio je u toliko lošem stanju da nije bio u stanju komunicirati, a ubrzo je i preminuo.

U bolnici su odmah poduzete sve sigurnosne procedure, a o svemu je odmah izviještena i Svjetska zdravstvena organizacija.

Svo medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu s preminulim Britancem, kao i osoblje hotela u kojem je odsjeo odmah su stavljeni u karantenu.

Epidemija ebole koja je krenula iz Gvineje do sad je odnijela gotovo 3.900 života, a zaraženo je više od 8.000 ljudi. Riječ je o najgoroj epidemiji ebole otkako je virus otkriven 1976. godine.

U Srbiji pod nadzorom zbog ebole 708 osoba

U Srbiji je pod preventivnim zdrastvenim nadzorom zbog potencijalne zaraze virisom ebole 708 osoba, priopćilo je četvrtak srbijansko ministarstvo zdravstva.

Kao mjera prevencije i onemogućavanja širenja virusa ebole, pod zdravstveni nadzor u Srbiji je stavljeno 708 osoba, od kojih su 92 doputovale s područja ugroženih tim zaraznim oboljenjem.

“Prateći kretanje epidemiološke situacije ebola virusnog oboljenja u svijetu i odgovarajućih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do sada su u koordinaciji ministarstva zdravstva poduzete sve neophodne mjere prevencije i onemogućavanja unošenja virusa ebole u Srbiju”, istaknuto je u priopćenju.

Kako se navodi, nakon pojave prvog slučaja ebole na teritoriju Europe, u zdravstvenom sustavu Srbije je, sukladno preporukama WHO-a, ”potrebno pojačati do sada poduzete mjere”.

Ministarstvo zdravstva s tim je ciljem poduzelo i “mjere osiguranja dodatnih količina zaštitne opreme”, istaknuto je u priopćenju.

> Ebola se širi: Novi zaraženi stigao u Leipzig, australski liječnik i medicinska sestra u karanteni

> Od ebole u zapadnoj Africi umrlo skoro 3.900 ljudi, smrtnost je oko 70 posto

> Varga o eboli: Sve službe su u pripravnosti, spremni smo za takve stvari

Pročitajte više