Egipat najavio "reinkarnaciju" Aleksandrijskog svjetionika, jednog od sedam čuda svijeta

Foto: Emad Victor Shenouda

JEDNO od Sedam svjetskih čuda antike, Aleksandrijski svjetionik, trebalo bi biti "reinkarnirano" nakon  što je Egipatsko vrhovno vijeće za antikvitete odobrilo njegovu izgradnju, javlja portal Egyptian Streets.

Svjetionik je originalno izgrađen 280. godine prije Krista na poluotoku Farosu u tadašnjem Ptolemejskom Kraljevstvu, bio je visok oko 137 metara i oko 100 godina slovio kao najviša struktura koju je izgradio čovjek.

Godine 1375. jaki potres je razorio ostatke tornja, a egipatska vlada ga sada želi ponovno izgraditi na povijesnoj lokaciji.

"Članovi Parlamentarnog vijeća za egipatske antikvitete odobrili su stari projekt, ranije predložen od strane upravitelja u Aleksandriji, s ciljem da obnove svjetionik," rekao je Mostafa Amin, glavni tajnik Vijeća, za privatni egipatski list Youm7.

"Završene su iscrpne studije, a plan je predan guverneru Aleksandrije koji ima završnu riječ u odobravanju projekta," rekao je.

Prema pisanju Egyptian Streetsa, na ostacima svjetionika je 1480. godine izgrađena utvrda Qatibay koja stoji do današnjih dana.

Pročitajte više