Egipatski predsjednik: Volio bih da se novinarima Al Jazeere nije sudilo

Foto: Hina

EGIPATSKI predsjednik Abdel Fatah al Sisi rekao je da bi volio da se trojici novinara Al Jazeere osuđenih na zatvorske kazne nije sudilo, prenose tamošnji mediji.

Trojica novinara - Kanađanin egipatskog podrijetla Mohamed Fadel Fahmi, Australac Peter Greste i Egipćanin Baher Mohamed - osuđeni su 23. lipnja na kazne od 7 do 10 godina zatvora, pod optužbom da podupiru Muslimansko bratstvo svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. Njihova je presuda potaknula oštre reakcije u inozemstvu.

Te su presude imale "veoma negativan učinak", rekao je Sisi na sastanku s glavnim urednicima, kako prenosi dnevnik Al Masry al Youm.

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je presudu "zastrašujućom" a SAD je zatražio njihovo oslobađanje. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je pak Sisija da "zaštiti slobodu govora".

Sisi je, sučeljen s tim reakcijama, rekao da se vlast ne smije miješati u rad sudova.

"Volio bih da su nakon uhićenja izgnani, a ne izvedeni pred sud"

No čini se da je u nedjelju promijenio mišljenje, poručivši glavnim urednicima novina da je "presuda novinarima imala veoma negativan učinak" i da vlada "nema ništa s time".

"Volio bih da su nakon uhićenja izgnani, a ne izvedeni pred sud", rekao je, iako nije jasno kako Fahmi i Mohamed, koji imaju egipatske putovnice, mogu biti izgnani iz Egipta.

Presuda je izrečena dva tjedna nakon što je Sisi, bivši načelnik glavnog stožera, sa 97 posto glasova birača pobijedio na predsjedničkim izborima. Sisi je zapravo vladao zemljom nakon svrgavanja i uhićenja Mohameda Mursija 3. srpnja 2013.

Pročitajte više