Egipatski predsjednik pozvao muslimane da moderniziraju svoja vjerska stajališta

Foto: Shutterstock

MUSLIMANI bi trebali zauzeti modernije stajalište o svojoj vjeri i razmisliti o čimbenicima koji dovode do islamističkog terorizma, rekao je danas egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi.

"Islam je tolerantna vjera, ali to nije bilo uvijek jasno svijetu u proteklih 20 ili 30 godina", rekao je al-Sisi na Svjetskom gospodarskom forumu.

"Grozni teroristički napadi kojima smo svjedočili i ta grozna slika muslimana naveli su nas da mišljenje da moramo stati, razmisliti i promijeniti govor svoje vjere, izbacujući iz njega stvari koje su dovele do nasilja i ekstremizma", dodao je.

Iako su postulati islamske vjere nepromjenjivi, postoji potreba za novim načinom govora koji će odgovarati modernom svijetu, naglasio je al-Sisi.

Neizravno se dotaknuo i zapadnih karikatura koje su islamske radikale potaknule na teroristička djela i izazvale prosvjede među muslimanima, pozvavši nemuslimane da promisle o onome što čine.

"Ako želimo stvoriti civilizirano i humano okružje, moramo poštovati tuđu kulturu i vjerska uvjerenja", rekao je.

Egipatski predsjednik pozvao je međunarodnu zajednicu na čvršću suradnju u sigurnosnim pitanjima i razmjeni podataka u borbi protiv ekstremista koji se služe internetom i društvenim mrežama u ostvarivanju svojih ciljeva.

Pročitajte više