Ekonomski stručnjaci: Hrvatska je pred bankrotom! Linić i Milanović doveli je do sloma, a sad uništavaju i narod!

Foto: Robert Anić/Pixsell

DOK ministar financija Slavko Linić pokreće nove blokade tvrtki koje su dužne više od tri tisuće kuna, a ovršuje građane s dugom većim od dvije tisuće kuna, tvrtkama koje su dužne nekoliko milijuna kuna poput EPH, Taxi Cammea i VIAM-a, dug oprašta. Zapadne zemlje u krizi uvele porezne olakšice za građane, a naša vrši poreznu represiju i gura  Hrvatsku u provaliju, zaključaj je to ekonomista.

Ekonomski stručnjaci tvrde da Vlada potpuno krivo vodi državu zbog čega ju je dovela pred bankrot. Za Linićevu izjavu "Car je gol", ugledni ekonomski stručnjak Guste Santini, kaže kako se dobro zna što to znači.

"Linić nam poručuje da je Hrvatska pred bankrotom, a stvari se rade potpuno krivo. Porezni sustav treba kompletno reformirati. Dosad se toleriralo neplaćanje poreza, a kad je državi počelo nedostajati sredstava onda su povećali poreze, umjesto da su se pobrinuli da svi porezni obveznici moraju plaćati svoje poreze", rekao je Santini.

Kaže kako već dugi niz godina uporno ponavlja da neoporezivi dio plaće treba biti 5000 kuna pa bi se građani više zapošljavali, više trošili i punio bi se budžet.

"Isto tako bi svi građani prema zakonu trebali biti jednako tretirani, a da se maksimalno zadrži socijalni senzibilitet. Ove predstečajne nagodbe koje se sklapaju ne ulijevaju povjerenje, to je samo kupovanje vremena. Hrvatski brod plovi u provaliju, a ako se želimo spasiti pod hitno je potrebno oformiti ekspertan tim stručnjaka koji će donijeti vatrogasne mjere, ali imajući u vidu socijalnu komponentu u zemlji", rekao je Santini.

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić za Index je rekao da naša država tone, a Vlada ne zna kako funkcioniraju ekonomija i gospodarstvo koje vodi potpuno pogrešno gurajući Hrvatsku u močvaru.

"Oni prije su prodavali, a ovi uzimaju od naroda"

"Ako blokirate građane, imat ćete dodatan pad potrošnje i proizvodnje i time ćete zemlju gurnuti u još veću krizu, kao što to radi ova Vlada. Mi financiramo državu kako bi ona povećala dohodak građana, a događa se da dohodak pada, a država jedino što provodi je porezna represija", rekao je Jurčić.

Tvrdi kako je ova Vlada samo nastavila politiku svih dosadašnjih Vlada te da apsolutno ništa nije promijenila.

"Oni prije su prodavali, a sad kad više nemaju što prodavati okrenuli su se prema narodu kojeg dovode u najlošiji društveni položaj ikad", rekao je Jurčić.

Još jedan ugledni ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi kako Vlada ima potpuno pogrešan način vođenja države.

"Ove mjere koje Vlada provodi ne mogu pomoći malom i srednjem poduzetništvu od kojih se očekuje da  troše, kupuju i stvaraju nova radna mjesta. Tržište je takvo da se teško naplaćuju potraživanja i dok se s tržišta ne uklone oni koji kasne s plaćanjima, mala i srednja poduzetništva ne mogu podmiriti svoje obaveze", rekao je Novotny.

Vlada provodi protuzakonitu ovrhu nad akontacijama!

Tvrdi kako Vlada gleda samo svoj interes, da u što kraćem roku prikupi novac, a samo odgađa reforme.

"Vlada mora smanjiti stalnu glad i apetit prema privatnom sektoru od kojeg očekuje da puni budžet.  Doduše u privatnom sektoru ima izuzetaka kojima se opraštaju dugovi i koji dokazuju da Vlada ne postupa jednako prema svima. S druge strane nad građanima provodi ovrhu zbog malih dugova što dovodi do kraha gospodarstva jer kućanstva sve manje kupuju i troše", rekao je Novotny.

Istaknuo je kako je veliki broj Vlada zapadnih zemalja u krizi uveo čitav niz poreznih olakšica za građane, dok se nas stalno i sve više opterećuje porezima.

"Građanima bi se trebao oprostiti dio duga, a malim poduzećima bi se jednom godišnje trebao zaračunati porez, a ne da im se svaki mjesec provodi ovrha. Moram naglasiti da naša Vlada protuzakonito provodi ovrhe zbog računa za akontaciju npr. struje, plina. U EU je to protuzakonito. Akontacija nije obavezna i ona ne smije ići pod ovrhu", rekao je Novotny.

Pročitajte više