Ekonomski stručnjaci o Vladinom "Planu za spas": Ne možemo biti konkurentni s javnom upravom koja troši 50 posto BDP-a!

Foto:

VLADA je jučer predstavila Plan za spas, a oporba ga, očekivano, dočekala na nož. Je li riječ o popisu lijepih želja ili uistinu možemo očekivati investicijski boom?

Ekonomski stručnjak Guste Santini je skeptičan, no ipak navija da se ostvari optimistični investicijski ciklus koji je predstavio potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

"Daj Bože da je gospodin Grčić u pravu. To je suština priče. Sve u svemu, mi i pod uvjetom da ove godine padamo 1,8 posto, to znači da smo izgubili dvije godine", rekao je Santini i pojasnio:

"Ove godine padamo za gotovo dva posto. Ako budemo imali toliki rast u 2013., to će biti poništenje, a mi ćemo se naći u težoj situaciji nego početkom ove godine. Usto ulazimo u Europsku uniju u kojoj vlada iznimno teško stanje", ocjenjuje Santini. Iako je i u novom investicijskom ciklusu naglasak na energetici, željeznicama i cestogradnji, Santini vidi razlike između Grčićevog i Čačićevog plana.

"Nove investicije znače povećanje inozemnog duga"

"Evidentno je da ove investicije o kojima je riječ manje-više znače povećanje inozemnog duga. Hrvatska nema nacionalne štednje. Kod Čačića je to bilo malo drugačije. On je preferirao javno-privatno partnerstvo", rekao je Santini.

"Za investicije su potrebne tri stvari: jeftiniji kapital, makroekonomski uvjeti konkurentnosti i poduzetnički ciklus. Ako se te tri stvari slože onda je sve moguće", istaknuo je za Media Servis profesor Dražen Kalogjera dodavši da tek treba vidjeti hoće li tako i biti.

"Ne možemo biti konkurentni ako imamo javnu upravu koja troši 50 posto BDP-a"

"Ne možemo biti konkurentni ako imamo javnu upravu koja troši 50 posto BDP-a. To su iluzije. Mi to moramo napraviti bez toga i to je jedna stvar u koju na žalost do sada nitko nije jako zagrizao", istaknuo je Kalogjera.

I Santini vidi neka drugačija rješenja od postojećih.

"Ja bih, da sam na mjestu Vlade, išao na restrukturiranje države i to kirurško. S druge strane bih išao na smanjenje porezne presije, prvenstveno smanjio bih porez na rad", istaknuo je Santini.

Da je plan koji će koordinacija na čelu s Brankom Grčićem pratiti na tjednoj bazi optimističan ne skriva ni ministar koji je jučer najavio rast investicija za 11,5 posto. U rezultate vjeruje i premijer Zoran Milanović.

Pročitajte više