Ekskluzivno: HDS-ZAMP posuđivao je milijunske iznose "kuriru mafije" Igoru Mlinaru!



HRVATSKO društvo skladatelja, neprofitna udruga građana koja brine o naplati autorskih prava, kreditirala je propale tvrtke "kurira mafije" Igora Mlinara. Iz dijela knjigovodstvene dokumentacije i bilješki samog Mlinara koje posjeduje Index, vidljiva je kreditna obveza trgovačke tvrtke ZADOM d.o.o. prema HDS-u u visini 3,5 milijuna kuna. Mlinareva tvrtka ZADOM d.o.o. u travnju 2003. završilo je u stečaju ostavivši iza sebe brojne neriješene kreditne i druge obveze. Jedna od njih bila je i posudba HDS-ZAMP-a koju nam je potvrdio glavni tajnik udruge Tomislav Šaban.

> Reagiranje Hrvatskog društva skladatelja: Protiv Mlinara se prije 10 godina nije vodio nikakav postupak!

U HDS-u potvrdili da su kreditirali Mlinara!

Na Indexov upit je li Hrvatsko društvo skladatelja od 2000. do 2003. financiralo tvrtke ZADOM i Veterinaria d.o.o. Šaban je odgovorio potvrdno. Izjavio je i da su posudbe vraćene, ali nije želio otkriti pod kojim uvjetima uz koju kamatu te u kojim iznosima. Iz knjigovodstvene arhive tvrtke vidljivo je da se ZADOM d.o.o. u tom razdoblju nalazio u ozbiljnim financijskim problemima, pa je nejasno zbog čega se udruga skladatelja upuštala u rizik njenog kreditiranja.



Samo kratkoročne financijske obveze poduzeća u 2002. iznosile su 50 milijuna kuna, dok je cjelokupna materijalna i nematerijalna imovina iznosila tek 17,6 milijuna kuna. Pored toga tvrtka je bila opterećena i dugoročnim kreditnim obvezama u Hypo banci i Hrvatskoj poštanskoj banci, uz dug Robnim rezervama iz prethodnih godina koji je prelazio 6 milijuna kuna. Unatoč dugovima, rizicima, brojnim lošim plasmanima i pred stečajem, tvrtka ZADOM se čelništvu HDS-a ipak učinila dovoljno potentnom da bi je kreditirali milijunima namijenjenim hrvatskim autorima.

HDS je već trpio kritike zbog vrlo liberalnog korištenja sredstava iz  naknada za autorska prava, koja nisu mala. Prema podacima koje je nedavno Index, knjigovodstveni promet HDS-ZAMP-a iznosi približno milijardu kuna. Prije dvije godine mreža korisnika telekomunikacijskih usluga TELEMAH, prozvala je HDS zbog financiranja udruge ALAI Hrvatska, koja u svojim redovima okuplja suce, profesore i asistente s pravnih fakulteta, odvjetnike pa i dužnosnike Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji nadzire rad HDS-ZAMP-a. "Pitanje je biste li kao stranka sudjelovali u parnici protiv ZAMP-a ako znate da su sudac tužitelj i sudski vještak, ali i državno organ koji kontrolira zakonitost rada ZAMP-a, članovi organizacije koju sufinancira ZAMP." - poručivali su tada nezadovoljni korisnici mreže telekomunikacijskih usluga koji se i danas sudski spore sa ZAMP-om. Glavni tajnik HDS-a Tomislav Šaban tada im je odgovorio kako udruga ALAI, punim imenom Hrvatsko društvo za autorsko pravo, promiče zaštitu autorskih prava što je u interesu Hrvatskog društva skladatelja.



Šaban nam nije htio odgovoriti kakav interes HDS ZAMP vidi u financiranju trgovačko-uslužnih tvrtki čiji je vlasnik Igor Mlinar, nedavno uhićen pod sumnjom da svoja poznanstva u pravosuđu i policiji koristi za odavanje tajnih istraga članovima hrvatskog podzemlja. U HDS-ZAMP-u odlučili su da ne žele javno komentirati odnose s tvrtkama osumnjičenog Igora Mlinara.

Mlinar je partner Marka Vojkovića

Mlinar je, inače,  dugogodišnji prijatelj i poslovni partner Marka Vojkovića, vlasnika tvrtke Emporion d.o.o. koja vodi sve poslove ZAMP-a. Vojkovićeva tvrtka s HDS-ZAMP-om posluje od 1993., a ugovor je sklopljen bez natječaja, navodno, uz lobiranje Vojkovićevog prijatelja Ive Josipovića, inače bivšeg glavnog tajnika HDS-a.

Ured tvrtke Emporion registriran je na adresi Planinska 2 u Zagrebu, u zgradi Mlinareve Veterinarije d.o.o. Nakon što mu dio tvrtki 2004 g. odlazi u stečaj, Mlinar se zapošljava u Vojkovićevom poduzeću Adriatica.net u kojem je od 2005 godine suvlasnik novinski izdavač Ninoslav Pavić.

Tjednik Novosti nedavno je otkrio da su Mlinar i Vojković poslovno povezani s još jednim propalim poduzećem, Rivijerom Ičići d.d. iz Opatije. Mlinar  je u Rivijeri d.d. bio predsjednik nadzornog odbora tvrtke u kojoj se kao vlasnik pojavljuje i turistička agencija Adriatica.net. Slično kao i druge Mlinareve tvrtke, i Rivijera je obilato kreditirana od Hrvatske Poštanske banke kojoj je na čelu bio Josip Protega,  u aferi Bankomat optužen za davanje rizičnih kredita povlaštenim klijentima.

No, dok pravosuđe rješava brojne rizične transakcije HPB-a, financijsko poslovanje HDS-ZAMP-a i dalje je tabu tema državnog odvjetništva. Možda i zbog toga jer Marka Vojkovića i glavnog državnog odvjetnika vežu prijateljski odnosi pa ih se često zna vidjeti u boljim zagrebačkim restoranima ili Bajićevom uredu u Gajevoj ulici. Ove su godine zajedno putovali u Washington na molitveni doručak koji tradicionalno organizira Bijela kuća. Policijsko izvješće o curenju informacija iz studenog 2011. oko kojeg se ovih dana podiglo puno prašine, Vojkovića spominje i kao jednog od posrednika između Mladena Bajića i pojedinih novinskih izdanja.

> Veze mafijaškog "kurira" s Josipovićevim prijateljem Vojkovićem, Todorićem i Protegom

>  Bajiću kako je to moguće? Navodni kurir mafije prije devet godina izbjegao je kaznenu prijavu!

Pročitajte više