Ekskluzivno: ZAMP na računima "vrti" gotovo milijardu kuna!



FINANCIJSKI izvještaj Hrvatskog društva skladatelja (HDS) odnosno ZAMP-a iz 2009. godine, koji je u posjedu redakcije Indexa, baca sasvim novo svjetlo na poslovanje ove udruge građana koja je te godine imala svega 316 redovnih članova te 5.500 onih "pridruženih". Riječ je o izvještaju Fini koji bi trebao biti tajan, a koji se u mnogo čemu razlikuje od onog "Godišnjeg izvješća" koje je javno dostupno putem službene stranice Društva skladatelja.

Prikupili 96 milijuna kuna, a po računima se "zavrtilo" 939 milijuna kuna 

Prema javno dostupnom izvješću HDS-a, 2009. godine je ZAMP uspio prikupiti 96.6 milijuna kuna. No, prema izvješću Fini odnosno, stavci ukupnih priljeva na novčane račune i blagajne spominje se deset puta veći iznos - 939 milijuna kuna. Riječ je o zbroju kumulativno svih transakcija po svim računima, uključujući i sve interne transakcije od prijenosa sredstava s jednog na drugi bankovni račun HDS-a. Taj podatak sve govori o financijskoj snazi ove udruge građana koja svoja financijska izvješća i dalje prijavljuje na odjelu za - neprofitne organizacije.



U samom ZAMP-u nam kažu kako je, kada se govori o 939 milijuna kuna, zapravo riječ tek o knjigovodstvenoj stavci te da je prosječno stanje sredstava na računima tijekom godine oko 50 milijuna kuna.

Obveze od 185 milijuna kuna


Još jedna od stvari koja "strši" iz ovog izvješća svakako je činjenica da je HDS te godine imao čak 185 milijuna kuna obaveza od kojih je 43 milijuna kuna otpadalo na one materijalne. Zanimalo nas je naravno spadaju li u materijalne troškove i obveze prema Emporionu Marka Vojkovića, koji pruža gotovo svu infrastrukturu za rad HDS ZAMP-a te vodi njihovo knjigovodstvo. Posebice nas je zanimalo o kojem se udjelu radi, odnosno koliko odlazi Vojkoviću.



Kada smo djelatnike ZAMP-a suočili s financijskim brojkama dobili smo zanimljiv odgovor u kojem su izbjegnute obveze prema Emporionu. Naime, iz HDS-a tvrde da se preko njihovih računa skuplja novac i za druge udruge za kolektivno ostvarivanje prava u zemlji i to HUZIP (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava), ZAPRAF (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada),  DHFR (Društva hrvatskih filmskih redatelja), DZNAP (Društvu za zaštitu novinarskih autorskih prava) i ZANA (Udruga za zaštitu prava nakladnika) kao i za inozemne asocijacije koje ostvaruju prava svojih članova.

Emporion je nadležan za sve udruge za zaštitu autorskih prava!?

"Sav taj promet se, sukladno knjigovodstvenim standardima, evidentira u izvješćima FINA-i, dok svaka organizacija posebno svoje članstvo izvještava o svim prikupljenim naknadama na ime članstva. Sukladno uredbi o računovodstvu neprofitnih organizacija propisan je računski (kontni) plan koji definira da se sve te obaveze (obaveze prema autorima i sestrinskim udrugama u zemlji i svijetu) nalaze unutra grupe 'obaveze za rashode'", kažu nam u HDS-u iako sve te udruge ni izdaleka nisu blizu financijskoj moći HDS-a, a primjerice udruga za zaštitu novinarskih prava tada je tek u pravom smislu riječ oformljena.



No, ukoliko je točno objašnjenje HDS ZAMP-a,  to znači  da društvo Emporion osigurava svu infrastrukturu ne samo za ZAMP nego za gotovo svaku udrugu u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom intelektualnih prava! Vojković zarađuje svoje milijune bez natječaja ne samo za ZAMP nego i sve druge. Uostalom, samo financijsko izvješće FINI koje je u posjedu Indexa potpisano je od strane odgovorne osobe iz Emporiona Sebastijana Prosenjaka. 

Treća vrlo sporna činjenica iz izvještaja Fine svakako je ona prema kojoj je HDS uprihodovao čak 673.325 kuna od kamata na dane zajmove. Naravno, zanimalo nas je kome ta udruga građana koja je zapravo neprofitna organizacija daje zajmove i uz koliku kamatu s obzirom da od kredita zarađuju "gotovo kao banka".

Banka ZAMP

"Riječ je o zajmovima koje Društvo daje svojim članovima, a kamata od ovih zajmova također se u obračunu raspodjeljuje autorima proporcionalno njihovim honorarima", kažu nam u ZAMP-u. Kako smo neslužbeno saznali riječ je o tome da pojedini autori žele podignuti svoj novac za autorska prava i prije nego što započne službena raspodjela za prethodnu godinu.

Primjerice obračun za 2011. godinu je negdje u lipnju, no novac se može uzeti i prije, primjerice u siječnju, ali po principu zajma. No te detalje odnosno kome se ide novac, uz koju kamatu i uvjete teško da ćemo ikada službeno i dobiti jer smo opet upozoreni kako ZAMP odnosno HDS nije - državni.  



"Podsjećamo da novac HDS-a pripada hrvatskim i inozemnim autorima i nositeljima prava te da se ne radi o državnom novcu. Nadalje, ističemo da je na skupštini HDS-a svake godine pa tako i za 2009. godinu jednoglasno usvojen navedeni financijski izvještaj koji su dobili i svi redovni članovi društva. Povrh skupštine društva, navedeni financijski izvještaj pregledao je i ovlašteni revizor te nije imao nikakve primjedbe. Također, još jednom ističemo da HDS spada među najtransparentnija i najkvalitetnija europska društva za kolektivno ostvarivanje prava".

Ipak smo udruga građana

No, velika zarada od kamata koji su ostvareni od kredita svojim članovima, dovoljna je da se upitamo je li HDS zapravo udruga ili banka? Bave li se zapravo oni osim svojom osnovnom djelatnošću i bankarskim poslovima koji su izvan toga? Naposljetku - kome i uz koje uvjete idu novci koje ZAMP zarađuje na kamatama, posuđujući novac svojim članovima?

Valja naglasiti kako se gotovo uvijek kada se dotakne pitanje transparentnosti ZAMP-a odnosno njihova financiranja potencira tvrdnja kako nije riječ o državnoj ustanovi već o "udruzi građana" koja ubire sredstva kako bi svojim članovima omogućila pravičnu naknadu za autorska prava. No, činjenica je da ZAMP veliku većinu svojih prihoda ostvaruje po principu državnih nameta odnosno parafiskalnog nameta. Svi građani Hrvatske dužni su plaćati ZAMP-u, svaki ugostiteljski objekt i svaki hotel.


Aktualni ministar turizma Veljko Ostojić čak je i javno rekao za ZAMP da je parafiskalni namet da bi se sljedećeg dana poslao "ispričnicu". Uostalom, prema financijskom izvještaju HDS ZAMP-a razvidno je kako barataju s takvim milijunskim sredstvima kao malo koja tvrtka u Hrvatskoj.

Donira ih i država

Unatoč tome od državne i lokalnih uprava i samouprava ZAMP ima donacije u visini većoj od 6 milijuna kuna. Direktno iz državnog proračuna imaju više od 770 tisuća kuna, a od ministarstava više od 1,8 milijuna kuna. Općine i gradovi doniraju ih s dodatnih 1,1 milijun kuna.



Uostalom zadnja "prava" kontrola rada ZAMP-a datira iz 2005. godine kada je Porezna uprava ispitivala poslovanje ZAMP-a i Emporiona. U službenom dopisu, koji je Index objavio Porezna uprava je utvrdila kako postoji osnovana sumnja da je HDS preko ZAMP-a suprotno zakonu prenio sve poslove kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava na privatnu tvrtku Emporion, što je suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima. Drugim riječima, pitali su se,  je li poslove ZAMP-a obavljala tvrtka Emporion?

Pročitajte više