"Elementarne čestice" ipak će se izvoditi u Dubrovniku, ali samo ako policija da dozvolu

Foto: FAH

"ELEMENTARNE čestice", predstava rađena po romanu francuskog pisca Michela Houellebecqa ipak će se, kako se čini, naći na programu Dubrovačkih ljetnih igara.

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara ipak bi željela da se sporna predstava odigra, ali konačna odluka još nije donesena, potvrdila je za DuList Karla Labaš, glasnogovornica Igara. Čeka se još potvrda MUP-a u kojoj bi trebala biti garancija da će policija osiguravati izvođenje predstave.

"Moramo utvrditi i tko snosi odgovornost u slučaju i najmanjeg incidenta", rekla je Labaš, objasnivši da je prije donošenja konačne odluke potrebno ispitati sve pravne aspekte slučaja. Glasnogovornica Igara obećava da će Festivalsko i Upravno vijeće konačnu odluku donijeti u što kraćem roku.

O zabrani predstave Vlada RH oglasila se na Twitteru, gdje su prenijeli sljedeću izjavu ministra policije Ranka Ostojića: "MUP nije zabranio Houellebecqovu predstavu. Procijenili smo da postoji rizik, odluka je na organizatoru".

Zabranu predstave je, podsjećamo, zakuhao dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ), koji je tražio od MUP-a sigurnosnu procjenu jer je Houellebecq poznat kao žestoki kritičar Islama. Nakon što je policija zaključila da zbog izvođenja "Elementarnih čestica" postoji rizik od terorističkog napada, predstava je skinuta s programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Nakon što je vijest o skidanju predstave s programa žestoko odjeknula najprije u domaćim, a zatim i u inozemnim medijima, vodstvo Igara počelo je propitivati svoju odluku. Predstava s repertoara, inače, nije skinuta zbog svog sadržaja, s obzirom da se Islam u "Elementarnim česticama" uopće ne spominje, već zbog stavova koje je Houellebecq iznosio u intervjuima, kao i u nekim drugim književnim djelima.

Upravo je karikatura Houellebecqa, naime, bila na naslovnici zadnjeg broja tjednika Charlie Hebdo prije masakra u njihovoj redakciji. Povod tome bio je Houellebecqov najnoviji roman "Pokoravanje", u kojem autor Francusku u bliskoj budućnosti zamišlja kao islamističku diktaturu.

 
 
 

Pročitajte više