Epidemija ospica: "Tko ne cijepi djecu neka plaća dopunsko ili snosi troškove liječenja"

Foto: Shutterstock

SVJEDOCI smo kontroverzi oko cijepljenja i cjepiva posljednjih godina, a i činjenice da sve više roditelja odbija cijepiti djecu. Upravo zbog toga i dolazi do epidemija bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene. Posljednji takav slučaj su ospice. Mnogi nisu ni svjesni koliko one mogu biti opasne te koliko na kraju epidemije stoje zdravstveni sustav.

Poznati pedijatar iz KBC-a Zagreb primarijus Darko Richter za Index je otkrio kako bi se problem s cijepljenjem odnosno necijepljenjem trebao riješiti. Smatra kako protivnici cijepljenja mogu misliti što hoće, ali da im treba nametnuti obavezno plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja ili da sami snose troškove liječenja one bolesti za koju su mogli primiti besplatno cjepivo od države, ali su to odbili.

Izjave protivnika cijepljenja nemaju veze s istinom

"Zna se koliko košta liječenje recimo ospica ili neke druge bolesti koja se može spriječiti cijepljenjem pa neka ga onda ti isti sami plate. Problem je što se na temelju lažnih i krivih argumenata homogenizira ljude koji ni ne znaju zašto zapravo pripadaju toj skupini. Primjerice, izjave dr. Lidije Gajski nemaju veze sa znanošću ni istinitošću, a neki ih koriste kao argument ili izliku da ne cijepe svoju djecu", rekao je dr. Richter.

Kao jedan od primjera neistinitih argumenata protiv cjepiva navodi autizam. Dodaje kako se upravo na njega pozivaju protivnici cijepljenja što, kaže, nema veze s istinom. Prigovori tog tipa su stari 25 godina, a odgovori na to stari i do 20 godina, objašnjava liječnik.

"Amerika i Engleska se i dalje cijepe. U Americi se ne možete upisati na koledž ako niste cijepljeni. Tako se brane od nepotrebnih problema. Evo upravo su Amerikanci (kod kojih se 85 do 90 posto djece cijepi) po najnovijem istraživanju ustanovili da je pojavnost autizma porasla za trećinu. Znači jedno dijete na 69.000 djece je autistično i to je porast od 30 posto u odnosu na prije, a cijepljenje se sigurno nije promijenilo ništa. Dakle, jasno je da cjepivo ne utječe na pojavu autizma", rekao je dr. Richter.

Navodi još jedan primjer u SAD-u, a taj je da svi koji nisu cijepljeni protiv hepatitisa B i zaposle se plaćaju 20 posto veću premiju osiguranja.

Od ospica se može umirati mjesecima

Ističe i kako upravo protivnici cijepljenja ugrožavaju ostale, primjerice onu djecu koja iz opravdanih zdravstvenih razloga još nisu bila cijepljena.

U Hrvatskoj sad imamo slučaj epidemije ospica kojih, kaže dr. Richter, dugo nije bilo pa neki nisu ni svjesni koliko one mogu biti opasne po zdravlje.

"Važno je da se dijete cijepi tako da ne dobije ospice. Iako one u načelu spadaju u dječje bolesti, ospice mogu imati vrlo ozbiljne posljedice. Dijete tijekom ospica i kasnije može dobiti bakterijsku infekciju uha, a čak može od njih dobiti i upalu pluća. U jednom od 3000 slučajeva događa se i to da je virus ospica ušao u moždane stanice i tamo ostao godinama, razmnožavao se i uništavao moždane stanice. Nakon nekoliko godina to izaziva upalnu reakciju na mozgu pa na kraju dijete umire mjesecima i nema mu spasa. Ako već imate na raspolaganju cjepivo koje je odlično, onda je poželjno izbjeći i takvu rijetku pojavu bolesti", rekao je dr. Richter.

"Treba otvoriti odštetni fond u slučaju nuspojava od cjepiva"


Na pitanje smatra li da bi svi vrtići trebali primati isključivo cijepljenu djecu rekao je da je na političarima da odluče kakve će mjere primijeniti da bi svima bilo dobro.

"To je njihov zadatak. Neka se ne skrivaju iza liječnika. Očekujem od njih da me to pitaju kao stručnjaka", rekao je primarijus Richter.

Mnogi roditelji koji odbijaju cijepiti djecu žale se jer zbog toga mogu platiti 2000 kuna novčane kazne, a dr. Richter kaže kako je to odredba iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

"Taj zakon potječe još iz Jugoslavije i preuzet je u pravnu regulativu RH. On nema političku boju i u prvom redu, kad je svojedobno donošen, bio je zakon koji je trebao disciplinirati liječnike da ne izbjegavaju cijepljenja djece. Međutim, taj zakon je daleko više protiv nas liječnika jer ako ne cijepimo djecu kazna za liječnika je 8000 kuna, za instituciju u kojoj liječnik radi 80.000 kuna i liječnik još može ostati bez licence. Dakle, kazna doktorima je nemjerljivo užasnija, nego protiv roditelja i treba ga obavezno mijenjati. Isto tako, treba se osigurati odštetni fond i od svake doze cjepiva uzeti po jednu kunu i da taj fond bude u slučaju nuspojava od cjepiva jer naravno onaj koji dobije neku nuspojavu treba biti obeštećen", zaključio je dr. Richter.

 

Više od 60 zaraženih, kod četiri osobe nastupile komplikacije

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestili su u četvrtak da je dosad zabilježeno više od 60 slučajeva oboljelih od osipca u Hrvatskoj, od kojih većina nije bila cijepljena protiv te izrazito zarazne virusne bolesti. Dio oboljelih laboratorijski je potvrđen, a dio bolesnika još je u obradi pa se službene prijave tek očekuju, navodi HZJZ.


U Zagrebu je zabilježeno nekoliko obiteljskih grupiranja bolesti, prvenstveno u velikim obiteljima s visokim udjelom necijepljenih članova, dok je u Rijeci i Vinkovcima zabilježeno po jedno manje grupiranje koje nije unutar obitelji.  Ospice su se u Hrvatskoj pojavile u prosincu, a u početku epidemije većina oboljelih bila je u kontaktu s osobama zaraženima u inozemstvu - u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Neki od tih slučajeva rezultirali su širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji i obiteljskih grupiranja ospica. No, s daljnjim razvojem epidemije sve je veći broj bolesnika koji nemaju nikakav izravni niti posredni kontakt s inozemstvom.

Komplikacije kod četvero oboljelih

U HZJZ-u napominju da u Zagrebu ima pojedinačnih bolesnika, koje se u ovom trenutku ne može povezati s drugim bolesnicima u Hrvatskoj, kao i jedan bolesnik u Rijeci koji se najvjerojatnije zarazio izvan Hrvatske. Četvero oboljelih razvilo je upalu pluća, a jedan upalu srednjeg uha kao komplikaciju bolesti.

Za sprječavanje širenja infekcije važno je pravodobno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija, te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima kako bi im se ponudila zaštita nakon izlaganja virusu. Ključno je da liječnik koji sumnja na ospice prijavi slučaj nadležnom epidemiologu.


Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom i kašljem s karakterističnom upalom sluznice usne šupljine.

Nakon toga, trećeg ili četvrtog dana bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje četiri do pet dana, nakon čega se koža peruta.

Zadnjih godina u Hrvatskoj je zabilježen samo pokoji slučaj ospica unesen iz inozemstva, stoga iz Ministarstva zdravlja ističu ključnu važnost održavanja visoke procijepljenosti protiv te bolesti.

Pročitajte više