Epidemija ospica po cijelom Zagrebu, a roditelji odbijaju dati podatke jesu li im djeca cijepljena

Foto: Shutterstock

IAKO u Zagrebu vlada epidemija ospica koja je još u prosincu bila samo na Peščenici, neki roditelji ne vjeruju da se zaraza proširila po cijelom Zagrebu. Umjesto toga odbijaju da njihovi vrtići dostave HZJZ-u podatke o tome jesu li njihova djeca cijepljena te smatraju to udarom na privatnost pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Naime, neke roditelje koji su nam se javili u redakciju uznemirio je mail kojeg je njihov vrtić dobio, a kojeg su Županijski zavodi za javno zdravstvo poslali svim vrtićima u Hrvatskoj.

S obzirom na epidemiju ospica u Hrvatskoj, Zavodi su poslali mail vrtićima sa zamolbom da hitno provjere cijepni status (MRP) djece koje borave u vrtiću i o tome ih izvijeste. U mailu su naglasili kako je potrebno kontaktirati roditelje necijepljene djece kako bi doznali zbog čega to nisu do sada učinili i hitno ih uputiti njihovim pedijatrima da ih cijepe ili im izdaju potvrdu zbog čega cijepljenje nije provedeno.

Nakon Indexovog članka, stigla je i reakcija iz HZJZ-a.

> HZJZ: U četiri mjeseca 130 slučajeva ospica, najčešće obolijevaju tinejdžeri i predškolci

"Dijete mi se cijepilo protiv ospica, imalo je neurotične vriskove i budilo se po noći"

"Oni tim mailom rade pritisak na vrtić, djecu i roditelje. To nije posao tete u vrtiću da provjerava koja su djeca cijepljena. Ne znamo što stoji iza svega toga. Moje dijete je u drugoj godini nakon cijepljenja protiv ospica i rubeole imalo neurotične vriske i budilo se po noći što prije nikad nije, a nitko nas nije upozorio na te nuspojave", tvrdi jedan otac koji nije želio izaći sa svojim imenom, no dodaje kako se dosta roditelja buni protiv toga da se dostave podaci o cijepljenju njihove djece.


Tvrdi kako zna slučaj da je dijete nakon primitka cjepiva prestalo govoriti i hodati, iako ne zna koje cjepivo kao ni medicinsku dokumentaciju djeteta.

"HZJZ ne može doći na regularan način do podataka o procijepljenosti jer ne smiju to tražiti od pedijatara budući da postoji povjerljiv odnos pedijatra i roditelja. Poanta je ta da pokušavaju provesti indoktrinaciju koja nije utemeljena na zdravom razumu. Konstatacija epidemije ne stoji, no ako stoji trebaju konstatirati epidemiju", rekao je ogorčeni otac.

Preko 100 zaraženih ospicama u Zagrebu, pola oboljelih hospitalizirano

Međutim, voditelj odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje prim. dr. sc. Bernard Kaić za Index je konstatirao kako epidemija ospica postoji i proširena je po cijelom Zagrebu.

"Ako vladaju ospice mora se vidjeti ima li necijepljene djece. Iz našeg Zavoda poslan je dopis na teren. Inače se treba provjeriti status cijepljenja djece jer je to zakonska obaveza. Pri upisu u vrtić bi se to moralo gledati, a čak i odbiti upis djeteta koje nije cijepljeno, ali kad nema epidemija onda se tome progleda kroz prste, no sad trenutno u Zagrebu imamo epidemiju ospica gdje je preko 100 zaraženih.

Činjenica je da vrtići moraju provjeriti jer je to jedini način da se spriječi zaraza u kolektivima. Mi smo ospice gotovo eliminirali, posljednjih godina imali smo samo par slučajeva i to uvezenih izvana i nije bilo širenja dalje.

Cijela Europa pokušava istrijebiti ospice do kraja ove godine, no to je nerealan cilj. Mi smo već bili u toj situaciji da ih se riješimo i sad nam se javila ova epidemija. Naša želja je to zaustaviti, a i Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da se ona zaustavi širiti. Ospice nisu bezazlene, pola bolesnika je i hospitalizirano, više od četvero je imalo upale pluća, nije to svejedno imati ili ne", rekao je dr. Kaić.

Dodaje kako iz tog razloga da bi se epidemija zaustavila vrtići trebaju provjeriti i dati epidemiološkoj službi podatke o procijepljenosti i uputiti necijepljenu djecu na cijepljenje.

Naglasio je kako ti podaci ostaju unutar zdravstvenog sustava i nisu za javno objavljivanje podataka već za potrebe čuvanja zdravlja.

"Kad je potrebno mobilizirati ljude u slučaju velikih epidemija tad se od strane ministra zdravlja proglašava opasnost od epidemije, ali mi godišnje imamo preko 100 epidemija prijavljenih službeno pa neće se ministar svaku od 100 službeno oglasiti", zaključio je dr. Kaić.

Pročitajte više