Epidemiolozi savjetuju o zaštiti od virusa Zapadnog Nila: "Ne uzgajajte komarce u svom dvorištu"

DVA pacijenta s područja Osječko-baranjske i jedan s područja Vukovarsko-srijemske županije hospitalizirani su u osječkom KBC-u zbog sumnje da su zaraženi virusom Zapadnog Nila. Dok se provode analize da bi se dijagnoza potvrdila, struka je u Osijeku održala radni sastanak.

Ovo je prvi put da se ovaj virus pojavio u Hrvatskoj, a kada se to dogodi, kažu stručnjaci ubodom običnog komarca zarazit će se 3 do 8 osoba na tisuću stanovnika, a od zaraženih svaki 24 dobit će jedan oblik bolesti, a svaki 230. od njih oboljet će teško. Premda brojke govore da će se to rijetko dogoditi, ipak treba biti oprezan s komarcima, kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero Margan.

"Najbolji način da se smanji rizik od infekcije, uz naravno osobnu zaštitu od komaraca jer znamo da to komarci prenose, je organizirani način suzbijanja komaraca na područjima gdje smo vidjeli da je taj rizik veći", rekla je Gjenero Margan koja također naglašava da ne trebamo razmišljati je li komarac koji nas je ubo zaražen ili ne, nego izbjegavati da nas ubode bilo koji, ali isto tako i paziti da im ne omogućujemo uvjete za život.

"Da ne uzgajaju komarce u vlastitim dvorištima, da izvrću one vode koje im mogu služiti za razmnožavanje", preporučuje Gjenero Margan.

Pročitajte više