Erste savjetuje Vladu i radi s Madisonom Zinke Bardić: Milanovićeva "volonterka" opet u sukobu interesa?

Foto: Index

ERSTE BANK GROUP i Deloitte Savjetodavne usluge očito su favoriti vlade Zorana Milanovića. Ministar Hajdaš Dončić jučer je proglasio pobjedu konzorcija "Erste/Deloitte i odvj. ured Wolf Theiss Rechtsanwälte" na natječaju za savjetnika u monetizaciji hrvatskih autocesta, a iz izvora bliskih Vladi doznajemo da je isti konzorcij kandidira i za savjetnika u prodaji Croatia Osiguranja.

Erste i Deloitte za ove su se prestižne poslove uspjeli izboriti u konkurenciji najvećih svjetskih banaka i konzultanata s globalnim referencama poput Goldman Sachsa, J.P Morgana i Macquarie Kapitala. U obrazloženju Povjerenstva za izbor savjetnika za monetizaciju autocesta stoji da se grupacija koju predvodi Erste Bank istaknula u poslovima monetizacija cesta u regiji, što je bio i jedan od uvjeta natječaja. Budući da u regiji ne postoji država koja je privatizirala ili monetizirala ceste upitno je na koji je način Erste grupa stekla iskustvo koje se navodi kao njena glavna referenca?

Hrvatska i Slovenija tek su raspisali natječaje za savjetnike, dok u susjedstvu niti jedna vlada nije učinila taj prvi korak u monetizaciji autocesta, a kamoli sklopila neki ugovor. Pregledom internetske baze podataka ne mogu se naći niti neki veći infrastrukturni, a kamoli autocestovni uspjesi Erste Banke na području EU. Od izvora bliskih komisiji za izbor savjetnika doznajemo kako je jedan od članova Ersteovog tima iskustvo u monetizaciji s autocestama stekao radeći u australskoj Macquarie grupi koja, zanimljivo, nije prošla kao ponuditelj.

Erste Bank Hrvatska već godinama radi s Madisonom


Iako se ne mora dovesti u vezu s referencama potrebnim za natječaj, zanimljivo je kako je Erste Bank Hrvatska već godinama klijent Madison Consultinga, poznate zagrebačke PR agencije čija je direktorica Zinka Bardić, posebna savjetnica premijera Zorana Milanovića. Tako je Ersteov uspjeh na svoj način i uspjeh Madisona. Pobjeda austajdera povezanog s politički najutjecajnijom PR agencijom u Hrvatskoj oko koje se već dizalo puno prašine, mogla bi otvoriti brojna pitanja.

Index je još u lipnju ove godine ukazao na nedopustiv sukob interesa zbog činjenice da Zinka Bardić istovremeno obavlja dužnost posebne savjetnice hrvatskog premijera i direktorice strateških komunikacija u agenciji Madison Consulting čiji klijenti posluju s državom i sudjeluju u javnoj nabavi. Upozorili smo da je status Zinke Bardić u Vladi volonterski, dok plaću prima u poduzeću Madison Consulting koje posluje sa SDP-om kao njegova glavna PR agencija. Osim kampanja za nacionalne izbore, Madison Consulting već duže od desetljeća vodi kampanje za lokalne izbore u riječkoj županiji surađujući sa Slavkom Linićem i Vojkom Obersnelom.

Hrgarek: Madison ima ugovore s poslovnicom u Hrvatskoj

Kao odgovor na mogući sukob interesa Madison Consulting objavio je da Zinka Bardić od veljače 2012. g. ne radi operativno s komercijalnim klijentima, iako i dalje obavlja dužnost direktora za koju je i plaćena. Mladen Hrgarek, predsjednik uprave MC-a izjavio nam je tada da položaj njegove direktorice Zinke Bardić u Vladi sigurno neće zloupotrijebiti da bi dobivao poslove od države. No, što kad najunosnije poslove s državom dobivaju tvrtke s kojima surađuje Madison? Na to nam nije odgovorio. Na pitanje dokazuju li ugovori Erste Bank s Vladom sukob interesa u kojem se nalazi njegova agencija, Indexu je odgovorio tek da on ima ugovore s poslovnicom Erste Banke u Zagrebu, ali ne i njenom bečkom centralom koja se javila na natječaje.

Pročitajte više