Etičko povjerenstvo HRT-a: Nismo nadležni za Zovkovu prijavu, to je posao za pravosuđe!

Foto: Arhiva

ETIČKO povjerenstvo HRT-a proglasilo se nenadležnim za prijavu Hrvoja Zovka protiv Dražena Miočića, bivšeg urednika HTV-ovog Informativnog programa, koju je Index objavio prošlog tjedna. Odluku Etičko povjerenstvo nije željelo donijeti ni o Miočićevoj kontra prijavi prijavi protiv Zovka, u kojoj ga optužuje za klevetu.

"Ovaj predmet iz dvije prijave, s obzirom na dimenzije koje je poprimio u javnosti, izlazi iz okvira internog tijela Etičkog povjerenstva HRT-a", stoji u mišljenju koje potpisuje predsjednik HRT-ova Etičkog povjerenstva Nikola Kristić, a koje su Indexu proslijedili izvori s Prisavlja.

"Kao Etičko povjerenstvo nemamo mogućnosti za provođenja svih materijalnih dokaza ni mandat koji bi nam omogućio donošenje ispravnog i istini najbližeg zaključka. Budući da nam je primarno etičko,  smatramo da nismo kvalificirani donositi sudove o stvarima (i konotacijama) koji su iz vrijednosnih stavova prešli u nešto mnogo više od toga (prijetnje, opasnost za obitelj, klevete...), a što bi trebalo biti predmet pravosuđa RH", smatra Etičko povjerenstvo.

Prebacili slučaj Radmanu u krilo

Etičko povjerenstvo zaključilo je da na temelju materijala kojim raspolažu ne mogu donijeti objektivno valjanu odluku jer, kako stoji u mišljenju, "nemaju ovlasti koje se bave kaznenim pravom niti je Etičko povjerenstvo tijelo koje može obavljati kriminalističku obradu predmeta, što je u ovom slučaju nužno za utvrđivanje istine".

"Stoga je važno procesuirati predmet na više instancije, a samim time što je 'slučaj' iznesen u javnost i o njemu se raspravlja na Hrvatskom saboru, iz navedenog proizlazi stav da bi o šteti nanesenoj ugledu kuće u ovome konkretnom slučaju s obzirom na sve njegove specifičnosti trebao odlučivati poslodavac, a ne Etičko povjerenstvo HRT-a", smatra Etičko povjerenstvo.

Također, od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana Etičko povjerenstvo je zatražilo donošenje Kodeksa ponašanja, komunikacije i međusobnih odnosa na HRT-u. Radman bi, smatraju u Etičkom povjerenstvu, morao osigurati da se vodi računa o "najvišim etičkim, zakonskim i drugim prihvaćenim pozitivnim normama poslovanja i ponašanja, kako svojim ukupnim djelovanjem ne bismo dovodili u pitanje odanost vrijednostima koje kao HRT aktivno promičemo te negativno utjecali na javnost i poslovno okruženje, a na štetu ugleda i integriteta HRT-a".

Lov na vještice

Osim samim sadržajem prijave, Etičko povjerenstvo bavilo se i propitivanjem tko je Zovkovu prijavu dostavio Indexu. "Etičko povjerenstvo HRT-a je u svezi s Prijavom Dražena Miočića ustvrdilo da nema materijalnih dokaza i da nema mehanizme kojima bi utvrdilo tko je s HRT-a prijavu dao Indexu", stoji u mišljenju Etičkog povjerenstva.


No, svejedno su uspjeli zaključiti da je "ovaj slučaj svojom ozbiljnosti i težinom prešao okvire internog tijela Etičkog povjerenstva HRT-a i da to više ne predstavlja samo pokušaj diskreditacije i pritiska na rad i neovisnost Etičkog povjerenstva HRT-a, nego je puno više od toga, i ima za cilj diskreditaciju ustanove HRT-a i tijela HRT-a, te rušenje ugleda HRT-a u javnosti".

Zovko prijavio Miočića zbog vrijeđanja i govora mržnje

Podsjećamo, Zovko je Miočića objavio zbog prijetnji i govora mržnje u razgovoru kojeg je s njim vodio 29. ožujka ove godine. Zovko u prijavi navodi da je Miočić po etničkoj osnovi vrijeđao nekoliko HRT-ovih novinara, ali i ministra branitelja Predraga Matića Freda. Također je naveo da mu je Miočić rekao da će "nepoželjne" novinare potjerati s televizije kada se promjeni vlast.

Miočić je odgovorio kontra prijavom u kojoj je Zovka optužio za klevetu. U svojoj prijavi Etičkom povjerenstvu Miočić je priznao da je sa Zovkom vodio predmetni razgovor, ali odbacuje tvrdnje da je bilo koga napadao ili vrijeđao. Miočić je ustvrdio kako u prijavi koja je protiv njega podnesena "iščitava namjeru Zovka da ga se ocrni pred kolegama i javnošću za govor mržnje po nacionalnoj osnovi".

Vedran Kukavica, koji je prisustvovao razgovoru za kojeg i sam Miočić priznaje da je bio "pomalo žučan", u pismenom očitovanju koje je poslao Etičkom povjerenstvu zauzeo je Miočićevu stranu. Kukavica je tako napisao da je "šokiran intonacijom Prijave koju je podnio Hrvoje Zovko protiv Dražena Miočića, za koju drži da je karikaturalna formalizacija jednog banalnog razgovora kakvih ima u našoj Kući svakodnevno posvuda".

Zovkovoj prijavi pridružili su se Sanja Mikleušević Pavić, Zoran Šprajc, Gordana Škaljac Narančić i Jagoda Bastalić. Svi oni su pred Etičkim povjerenstvom kazali kako nemaju razloga sumnjati u Zovkove tvrdnje.

Pročitajte više