Europa masno udarila Italiju po džepu zbog nezakonitih odlagališta otpada

Foto: Shutterstock

EUROPSKI sud pravde naložio je Italiji da plati kaznu od 40 milijuna eura jer nije riješila problem nezakonitog odlaganja otpada, što je do sada najviša kazna izrečena nekoj državi članici.

Sud je zaprijetio novim kaznama od 42,8 milijuna eura za svakih šest mjeseci odgađanja rješavanja problema stotina nezakonitih odlagališta otpada, uključujući mnoga s opasnim otrovnim materijalima.

Taj skandal povezuje se s neuobičajeno visokim stopama raka i drugih bolesti u dijelovima Kampanije oko Napulja, a talijanske vlade ne uspijevaju ga riješiti godinama.

Sud je prošli mjesec odbacio žalbu Italije protiv presude iz 2007. po kojoj je morala u potpunosti sanirati nezakonita odlagališta otpada.

Problem postoji u gotovo svim talijanskim regijama, a posljedica je neučinkovitosti, mutnih poslovnih interesa i organiziranog kriminala. Kampanija, zloglasna po Camorri, žarište je krize i simbol postupnog talijanskog društvenog urušavanja.

Problem još nije riješen unatoč obećanjima da će se sagraditi nove spalionice i odlagališta za organski otpad te nizu izvanrednih mjera, uključujući slanje otpada iz Napulja u druge dijelove Italije ili druge zemlje poput Njemačke i Španjolske.

Sud je upozorio da jednostavno zatvaranje nezakonitog odlagališta i prekrivanje otpada zemljom po europskim zakonima nije dovoljno.

Italija ne samo da nije osigurala sigurno odlaganje otpada nego nije čak ni utvrdila u potpunosti količinu i prirodu toksičnog otpada na mnogim nezakonitim odlagalištima, navodi sud.

Pročitajte više