Europska komisija: Evo što Hrvatska hitno mora napraviti

Ilustracija: Index

EUROPSKO vijeće i parlament namjeravaju do siječnja 2015. godine po ubrzanom postupku usvojiti zakonske regulative potrebne za provođenje 300 milijardi eura vrijednog plana Europske komisije o financiranju strateških investicija.

Prema željama i procjenama provođenje programa bi trebalo započeti u lipnju 2015., što je ujedno i rok u kojem zemlje članice moraju finalizirati vlastite prijedloge investicija kako bi se "osigurao maksimalni učinak".

Komisija je u svrhu ubrzanja projekta zatražila mišljenje specijalnog tima Europske investicijske banke (EIB) koji je procijenio situaciju i identificirao slabosti u pojedinim članicama EU, pa tako i Hrvatskoj. 

Kakva je situacija? 

"Hrvatska je u recesiji od 2009. godine, a prognoza za rast BDP u 2015. godini je da će on biti tik iznad nule. Pad u realnom BDP-u je uzrokovan oštrim sažimanjem domaće potražnje i investicija. Od vrhunca koji je iznosio 27 posto BDP-a u 2008. godini, investicije su u 2014. pale na 20 posto. Ovo je dijelom uzrokovano značajnim investicijama u građevinskom sektoru zabilježenima prije krize.



U usporedbi s drugim sličnim ekonomijama, pad totalnih investicija u Hrvatskoj je bio značajno brži i ozbiljniji, gurajući udio investicija u BDP-a prema europskom prosjeku, što je niska razina za zemlju čija ekonomija hvata zaostatke," piše u izvješću Europske komisije (.pdf).


Koji su glavni izazovi?

"Izgledi za investicije su teški u ograničenom privatnom i javnom sektoru. Zajmodavci su fokusirani na čišćenje bilanci i limitiranje novog rizika, dok privatne investicije sprječava niska razina poduzetničkog samopouzdanja i nastojanja da se podmire postojeći dugovi. Kreditne aktivnosti su dijelom istisnute rastućom izloženošću bankarskog sektora javnom dugu. Hitna potreba za fiskalnom konsolidacijom ostavlja malo prostora za jačanje javnih investicija u srednjoročnom razdoblju. Uz navedeno, Hrvatska će novac iz Europskih strukturalnih i investicijskih fondova u razdoblju od  2014. do 2020. godine morati podržati s dovoljnim predfinanciranjem i sufinanciranjem na nacionalnoj razini," ocjenjuje izvješće.



Prilike za investicije

"Tekuće restrukturiranje hrvatske ekonomije zahtjeva stvaranje uvjeta naklonjenijih poduzetništvu i preusmjeravanje investicija iz građevinskog u sektore s većim potencijalom za produktivnost. Prioritet u godinama što dolaze su veća ulaganja u ljudski kapital, pomaganje malim i srednjim poduzetnicima te državnim tvrtkama da postanu konkurentnije kroz snaženje istraživanja i tehnoloških inovacija. Postoji broj obećavajućih sektora, poput željezničke mreže gdje postoji potencijal za modernizaciju nerazvijene infrastrukture i energetskog sektora," zaključuju stručnjaci EIB-a u svom izvješću.



Konkretne preporuke Europske komisije

Europska komisija Hrvatskoj preporučuje da osnaži proračunsku strategiju i ispravi neumjereni deficit do 2016. godine, popravi poduzetničku klimu, pospješi učinkovitost porezne uprave, pojača učinkovitost i transparentnost sustava socijalne zaštite, ubrza reforme mirovinskog sustava, predstavi detaljan plan upravljanja javnom imovinom, popravi odnos između troškova i učinkovitosti u zdravstvene skrbi, provede temeljitu analizu portfelja u hrvatskom financijskom sektoru, implementira reformu radnog zakonodavstva i odgovori na visoku razinu rascjepkanosti, odnosno preklapanja odgovornosti u javnoj administraciji.

Potpredsjednik hrvatske vlade, ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić tvrdi da je Hrvatska već odgovorila na inicijativu za strateške investicije i ponudila "68 projekata ukupne vrijednosti od preko 19 milijardi eura".

Pročitajte više