Europska središnja banka smatra da Slovenija treba tražiti međunarodnu pomoć?

Foto: Arhiva
 
EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA (ECB) je navodno zainteresirana da Slovenija zatraži financijsku pomoć u sklopu Europskog stabilizacijskog mehanizma, objavio je njemački list Handelsblatt.
 
O Sloveniji se već dugo špekulira kao o kandidatu za stranu financijsku pomoć zbog njenog problematičnog bankarskog sektora.
 
ECB je odbila agenciji Reuters prokomentirati navode. List ne navodi na koji način je ECB izrazila svoju zainteresiranost za slovenski zahtjev za pomoć, kao ni ostale detalje.
 
List dodaje da će rupe u bilancama slovenskih banaka razmatrati ministri financija zemalja eurozone u petak u glavnom gradu Litve  Vilniusu.
 
Slovenske državne banke guše loši krediti u ukupnom iznosu 7,5 milijardi eura, što je više od petine bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. Tako visoka opterećenja povećavaju nagađanja da će Ljubljana idućih mjeseci zatražiti pomoć.
 

Prema listu, šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem je zatražio od slovenskog ministra financija da svoje kolege iz eurozone obavijesti o stanju banaka u njegovoj zemlji. Motiv za taj zahtjev je navodno korak koji je u petak poduzela Ljubljana, kada je objavila likvidaciju dvije male banke - Faktor banke i Probanke. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.