Europski parlament: Ulažemo milijardu eura u zapošljavanje mladih, novac može koristiti i Hrvatska

Foto: FAH

JEDNA milijarda eura iz EU sredstava osigurat će se državama članicama koje primaju poticaje za zapošljavanje mladih, a učinke će osjetiti do 650.000 mladih osoba kojima će se olakšati brže pronalaženje posla, priopćio je Europski parlament.

Europski parlament u srijedu je odobrio promjenu pravila Europskog socijalnog fonda. Ova će inicijativa pomoći regijama u kojima nezaposlenost mladih prelazi 25 posto. Uvjete za korištenje ove inicijative ima 20 europskih država, među kojima je i Hrvatska.

Osim Hrvatske, sredstva za zapošljavanje mladih koristit će još i Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Komisijin prijedlog Jamstva za mlade želi osigurati da nijedna mlada osoba ne bude nezaposlena ili neaktivna dulje od četiri mjeseca. Na temelju Jamstva za mlade svi mladi ljudi do 25 godina starosti trebali bi dobiti kvalitetnu ponudu zaposlenja, pripravničkog staža, naukovanja ili daljnjeg obrazovanja u roku od četiri mjeseca od trenutka kada postanu nezaposleni ili napuste školovanje", priopćili su iz Europskog parlamenta, te dodali da ova nova pravila još treba potvrditi Vijeće ministra, a na snagu će stupiti dan nakon objave u Službenom glasniku Europske Unije.

"Proračun (2014.-2020.) namijenjen za Europsku inicijativu za mlade je 3.2 milijarde eura. Europski socijalni fond s ukupnim proračunom od otprilike 86 milijardi eura u razdoblju 2014. – 2020. ključni je izvor financiranja EU-a za provedbu EU inicijative za mlade.  Do veljače ove godine Europska Komisija je odobrila 28 od 34 Inicijativa (YEI), koje bi mogle dobiti trećinu financijskih sredstava čim nova pravila stupe na snagu", priopćeno je iz Europskog parlamenta.

 
 
 

Pročitajte više