Europski parlament donosi okvirna pravila za rizične hipotekarne kredite: Bolja zaštita za građane

Foto: Shutterstock

KUPCI stanova diljem EU bit će bolje informirani o troškovima i rizicima kreditnog zaduživanja. Nova pravila, koja je Parlament privremeno odobrio u utorak, pružit će kupcima nekretnina bolju zaštitu ako više nisu u mogućnosti otplaćivati svoj kredite, te djelomičnu zaštitu od tržišnih previranja koja napuhavaju njihovo otplaćivanje.

Zakonodavstvo će pokriti hipotekarne zajmove na stanove, uključujući i poslovne prostore, te građevinska zemljišta.

Prije nego što se potpiše ugovor:


Bilo tko tko želi uzeti kredit trebao bi dobiti sve informacije o svim dostupnim proizvodima, razumjeti ukupnu cijenu kredita i financijske posljedice uzimanja kredita. Banke i ostale financijske institucije trebat će provesti dubinsku provjeru kreditne sposobnosti kupaca.

Osim toga, kupci će imati pravo sedam dana razmisliti prije nego što potpišu ugovor o kreditu, i sedam dana nakon potpisivanja ugovora da se ipak odluče protiv uzimanja kredita.

Tijekom otplate zajma:

Zastupnici su ustrajali na pravilima kojima će se uvesti veći stupanj fleksibilnosti tijekom otplate kredita, uključujući pravo na otplatu kredita prije nego što je dogovoreno. Pravila nalažu i ukidanje kazne za one koji žele otplatiti kredit ranije.

Za kredite u stranim valutama, kupca bi se trebalo upozoriti da se rata kredita može povećati. Istovremeno, kupcu bi se trebala dati šansa da promijeni svoj kredit iz jedne valute u drugu, pod posebnim uvjetima.

Zaštita u slučaju krize ili bankrota:


Kako bi se zaštitilo kupce u slučaju krize ili bankrota, dogovorena su načela po kojima se izbjegava prekid ugovora i preuzimanje nekretnine. Bit će moguće prodavati nekretninu po najvišoj cijeni, kako bi kupci mogli vratiti kredit kroz prodaju nekretnine.

Sljedeći koraci:


Zastupnici su odobrili čitav tekst, ali prije usvajanja svih pravila, Parlament traži od zemalja članica da se ova pravila pravilno provedu u svakoj članici, dakle u čitavoj EU.

 

Pročitajte više