Europski savez novinskih agencija tuži Google zbog neovlaštene uporabe fotomaterijala

Foto: Hina

EUROPSKI savez novinskih agencija (EANA) i Europski centar za foto industriju (CEPIC) tužili su Europskoj komisiji internetski div Google zbog neovlaštene uporabe fotografskog materijala, priopćile su u utorak te dvije organizacije.

"EANA vjeruje da se proizvodnja kvalitetnog sadržaja, bilo da je riječ o tekstu ili o slici, mora temeljiti na jasnim pravilima koja proizvođačima kvalitetnih novinskih servisa donose pošten udio u zaradi", rekao je predsjednik EANA-e Peter Kropsch, ravnatelj austrijske novinske agencija APA.

Odluku EANA-e da se pridruži tužbi pozdravio je predsjednik CEPIC-a Alfonso Gutierrez koji je kazao "Pruža nam se jedinstvena prilika da podignemo glas važne industrije koja je nažalost često potcijenjena".

U ime tisuća fotografa i fotoagencija CEPIC je 8. studenoga 2013. tužio Google Europskoj komisiji. Tužba se odnosi na neovlašteno Googleovo posezanje za snimkama treće strane, a koje Google prikazuje u pretraživanju interneta i svojim specijaliziranim servisima, napose u servisu Google Images.

Google sve više rabi internetske snimke bez pristanka autora, ponekad i protiv jasno izražene volje autora.

"Otkako se Google Images redizajnirao u siječnju 2013., stanje se pogoršalo: Google prikazuje snimke u punoj veličini i visokoj rezoluciji na svojim stranicama i omogućuje korisnicima da ih 'skidaju' tako da čak i ne moraju ići na originalnu internetsku stranicu na kojoj je postavljena slika", ističe CEPIC. Time Google skreće pozornost korisnika sa zakonitih nositelja prava na svoje vlastite servise čime ubire prihode, a lišava autore nagrade za njihov rad, ističe se u priopćenju za medije.

Osnovan 1993. CEPIC je neprofitni europski savez nekih 800 fotoagencija i fotoarhiva u 20 europskih zemalja.

EANA je neprofitna udruga novinskih agencija iz 32 europske zemlje. Osnovana je 1956., i služi kao forum za suradnju i razmjenu iskustava između novinskih agencija. Osim zaštite autorskih prava njezina je zadaća osigurati okruženje za nepristran rad agencijskog novinarstva. HINA je članica EANE-e od 1993. godine.

Pročitajte više