Europski socijaldemokrati sastaju se u subotu u Parizu

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande bit će u subotu ujutro u Parizu domaćin neslužbenog okupljanja šefova država i vlada europskih socijaldemokrata, među njima i hrvatskog premijera Zorana Milanovića, na kojem će usuglasiti stajališta za sastanak Europskog vijeća kasnije istoga dana u Bruxellesu.

Na sastanku će sudjelovati ukupno osam predsjednika vlada, osim Milanovića još i premijer Austrije Werner Faymann te Belgije Elio Di Rupo, premijerka Danske Helle Thorning-Schmidt, premijeri Italije Matteo Renzi, Malte Joseph Muscat, Rumunjske Victor Ponta te Slovačke Robert Fico, javlja agencija AFP.

Glasnogovornik hrvatske vlade potvrdio je Hini da će na skupu sudjelovati i hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

"Riječ je o neformalnom sastanku šefova država i vlada europskih socijaldemokrata uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća", rekao je glasnogovornik Nikola Jelić.

Socijaldemokrati će u subotu ujutro usuglasiti stajališta za sastanak Europskog vijeća na kojem će se, sada kada je luksemburžanin Jean-Claude Juncker imenovan predsjednikom Europske komisije, popuniti vodeća mjesta institucija EU: predsjednik Europskog vijeća, šef diplomacije i predsjednik Eurogrupe.

Na sastanku bi sudionici trebali ponovno potvrditi privrženost obnavljanju rasta i ulaganja u Europi.

Hollande je u četvrtak zatražio da se organizira summit eurozone "u što skorijem roku kako bi se donijele potrebne odluke" s obzirom da Europi prijeti "duga i možda beskonačna stagnacija".

Pročitajte više