Xi stiže u posjet trima europskim zemljama, među njima i Srbija

Foto: EPA

Kineski predsjednik Xi Jinping stiže danas u Pariz u rijetki posjet, tijekom kojeg će ga domaćin Emmanuel Macron pokušati ga uvjeriti da smanji trgovinske neravnoteže i da upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Francuska podupire istragu Europske unije o izvozu kineskih električnih vozila, a Peking je u siječnju otvorio istragu o uvozu rakije - koja se uglavnom proizvodi u Francuskoj - što je potez koji se smatra odmazdom usred rastućeg niza istraga EU-a.

Scholz se neće pridružiti Macronu i Xiju

Xijevi službeni sastanci uključivat će zajedničke razgovore s Macronom i šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Podjele unutar 27 članica Europske unije - a posebno između Francuske i Njemačke - potkopavaju njihovu sposobnost utjecaja na Kinu. 

Njemački kancelar Olaf Scholz neće se pridružiti Macronu i Xiju u Parizu zbog prethodnih obveza, rekli su izvori. Francuska će također nastojati postići napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoj poljoprivredni izvoz i riješiti probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije o pravima intelektualnog vlasništva, rekli su dužnosnici.

Francuska je jako željela potaknuti Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, s malim pomakom do sada, osim Xijeve odluke da prvi put nazove ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nedugo nakon što je Macron prošle godine posjetio Peking. Xi će napustiti Francusku u utorak poslijepodne i uputiti se u prijateljsku Srbiju i Mađarsku.

Pročitajte više