Evakuirani učenici splitske škole: Noćas nevrijeme rušilo stabla, električne stupove i kontejnere

Foto: Čitatelji Indexa

ZBOG urušavanja fasade, iza 10.30 sati evakuirana je Zdravstvena škola u Splitu. Svi su učenici napustili školu.

Jučerašnje vremenske prilike za sobom u ostavile veliku materijalnu štetu i desetak ozlijeđenih ljudi. Udari bure prevrtali su automobile, kamione, kontejnere, lomili grane stabala i električne stupove.

"Tek će se vidjeti razmjeri katastrofe koja je pogodila dijelove Dalmacije. Neki dijelovi, primjerice od Stobreča do Dugog Rata, nikada od kada je bilo kakvih službenih evidencija nisi imali ovoliko razaranja od bure kao zadnjih 36 sati. U Splitu su udari jutros još JAČI nego jučer i korak su do rekordne brzine bure ikada službeno izmjerene. NE, ovo nije uobičajena marčana bura, mnogi za života nisu doživjeli jaču.", piše Crometeo.

Iz splitske PU javljaju kako je najmanje 67 vozila oštećeno u nevremenu, a čitateljica nam javlja kako je otpala fasada s nove zdravstvene škole u Splitu.


Foto: Čitateljica

Ukoliko imate slike nevremena i posljedica nevremena koje želite podijeliti s nama, šaljite ih na foto@index.hr!

Vjetar je i u unutrašnjosti  prouzročio probleme u prometu, a 18-godišnji motociklist u Velikoj Gorici izgubio je život zbog snažnog vjetra i prevelike brzine te se zabio u ogradu na obilaznici.

> Povijesna bura izazvala kaos na Jadranu, što nas čeka iduće?

U zapadnim predjelima, te na sjevernom i srednjem Jadranu vrijeme je pretežno sunčano. U istočnim krajevima, Lici i na južnom Jadranu promjenljivo oblačno, a osobito prijepodne ponegdje može biti malo kiše, u gorju malo snijega, javlja DHMZ.

U unutrašnjosti umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka, mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 3 do 8, a na Jadranu od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Stobreč

Split

Stabilizacija vremena

Kako jutro bude odmicalo, oborine će se premještati na istok i jugoistok, a će vjetar i dalje biti jak, olujni, ponegdje čak i orkanski. Vrijeme će se stabilizirati, a oborine, gdje ih bude, bit će umjerene i kratkotrajne. Najviše naoblake nadvit će se nad istočne krajeve, gdje postoji mogućnost kiše i snijega.

Puhat će umjeren, ponegdje jak sjeveroistočnjak, a jutarnja temperatura kretat će se između 1 i 3 stupnja, a poslijepodneva oko 7. Slična temperatura će biti i u središnjoj Hrvatskoj, usprkos uglavnom sunčanom vremenu. No, vjetar će u većini mjesta biti češći i jači nego na istoku.

Osobito vjetrovito bit će u gorju, a osobito jak vjetar puhat će na sjevernom Jadranu, gdje je zbog i dalje jake i olujne, mjestimice orkanske bure i dalje mala vjerojatnost normalizacije prometa. 

U Lici postoji mogućnost snijega, a temperatura zraka u gorju ujutro će se kretati oko -3, a danju će biti tek nešto iznad nule. Na Jadranu će najniža temperatura biti između 3 i 6 stupnjeva, a poslijepodne od 10 do 13 stupnjeva. U Dalmaciji vrijeme danju hladnije i oblačnije, te podjednako vjetrovito i valovito.

Vikend donosi daljnje poboljšanje vremena

U subotu će diljem Hrvatske biti zamjetno sunčanije, ali na Jadranu će i dalje mjestimice puhati jaka, ponegdje i olujna bura, koja će u nedjelju uvelike oslabjeti. Poslijepodnevna temperatura stoga će biti u porastu, ali će tijekom jutra biti hladno. U unutrašnjosti se očekuje još i hladnije vrijeme, uz najčešću temperaturu od -6 do -1, a u gorju i oko -10.

Sve sunčanije vrijeme i sve slabiji vjetar u većini kopnenih krajeva temperaturu će podići do 10 stupnjeva, na suncu i više.

U Lici zimski uvjeti

Od 7,30 sati na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog ostaje zabrana prometa samo za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, prekinute trajektne, brodske i katamaranske linije. Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru. Za sva vozila još je zatvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, obilazak starom cestom. Nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji. Za sva vozila autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Isključivanje teretnih vozila na autocesti A1 je na odmorištu Modruš u smjeru Splita.

U Slavoniji su kolnici mjestimice mokri i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektne linije: Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Biograd-Tkon, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Split-Supetar, Split-Vis, Split-Stari Grad, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Zadar-Brbinj, Sobra-Prapratno; katamaranske linije: Žirje-Kaprije-Šibenik, Vis-Split, Rogač-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ist-Molat-Zadar, Zadar-Iž-Rava, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Božava-Zverinac i Zadar-Sali-Zaglav; brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Iž-Rava, Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik;

U prekidu je međunarodna trajektna linija: Split-Ancona.

Trajekt na liniji Valbiska-Merag plovi. Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i teretna vozila do 5t nosivosti.

Pročitajte više