Evo što NCVVO kaže o istrazi DORH-a

Screenshot: HRT

UPRAVNO vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u kojeg je u ponedjeljak upala policija na temelju istrage koju provodi DORH, započete nakon prijave Upravnog vijeća NCVVO-a zbog sumnji na nezakonito poslovanje centra, oglasilo se danas priopćenjem u kojem, između ostalog, navode kako provedba državne mature nije dovedena u pitanje te kako će javnost biti informirana o rezultatima istrage.

"Slijedom tendencioznih napisa u dijelu medija o poslovanju, međuljudskim odnosima i ugroženosti državne mature, Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja daje sljedeće priopćenje:

  1. Provedba državne mature niti na koji način nije dovedena u pitanje. NCVVO će ostvariti visoke profesionalne i etičke standarde u pripremi i provođenju ispita državne mature i svih ostalih postupaka vanjskog vrednovanja u obrazovanju za koje je nadležan.
  2. Provedba ispita državne mature u 2013. godini je protekla bez ikakvih problema i sa značajnim uštedama u odnosu na prethodne godine. Unatoč smanjenju sredstava iz državnog proračuna, državna matura je uspješno provedena uz stabilno financijsko poslovanje.
  3. Uštede su ostvarene odgovornim upravljanjem javnim sredstvima, racionalnim poslovanjem, optimiziranjem poslovnih procesa, sklapanjem povoljnijih i prekidanjem štetnih ugovora te preuzimanjem dijela poslova za koje su se u prošlosti koristile usluge vanjskih dobavljača.
  4. NCVVO se ovih dana nalazi pod istragom DORH-a. Policijska se istraga provodi zbog dokazanih nezakonitosti u poslovanju u prethodnom razdoblju, utvrđenih inspekcijskim nadzorom MZOS-a 2013. godine, a zbog kojih je bivši ravnatelj razriješen dužnosti. Nakon provedenih istraga javnost će biti informirana o nalazima.
  5. Centar je angažirao i neovisnu revizorsku tvrtku koja će u idućih mjesec dana provesti analizu svih relevantnih aspekata poslovanja u proteklom razdoblju. Ova će analiza poslužiti unapređenju organizacije i kvalitete rada.
  6. Centar se nalazi pred novim izazovima koje pred njega postavlja nova Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije. Svojim profesionalnim i visokostručnim radom Centar će kao neovisna ekspertna institucija predano ostvarivati svoju važnu ulogu u sustavu odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.
  7. Zabrinutost neimenovanih zaposlenika i njihovo obraćanje medijima smatramo nekorektnim. Upravno vijeće je tijekom posljednjih dana steklo dojam da je određenim pojedincima u interesu uznemiriti javnost i pomaknuti fokus sa ostvarenih rezultata, učinjenih poboljšanja i uspostavljenoga transparentnog upravljanja, kao i policijske istrage koja je u tijeku.
  8. Dvojim dopisom od 20.10.2014. godine sindikalna podružnica NCVVO-a ističe da u potpunosti podržava sva nastojanja ravnateljice da se rad NCVVO-a uskladi s zakonima i propisima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj.
  9. Svi problemi s kojima se zaposlenici suočavaju mogu i moraju se rješavati unutar institucije u skladu sa Zakonom o radu i načelima profesionalnog ponašanja.
  10. Upravno vijeće ističe da ima povjerenje u rad ravnateljice Maje Jukić zbog njenog dosadašnjeg savjesnog i stručnog doprinosa racionalnijem i kvalitetnijem funkcioniranju Centra.
  11. Upravno vijeće poziva medije da objektivno sagledaju stvarne okolnosti, da prepoznaju ostvareni napredak i dopuste upravi i zaposlenicima Centra da se usredotoče na konstruktivan rad i ostvarivanje postavljenih ciljeva bez vanjskih pritisaka.

Upravno vijeće NCVVO:

Petar Bezinović, Hrvoje Kraljević, Željko Jozić, Ninoslav Šćukanec, Tanja Djaković, Tihomir Tomčić, Dario Budimir".
 

Pročitajte više