Evo što ministar Mornar kaže o sinu koji studira u SAD-u i ne misli se vratiti u Hrvatsku

Foto: FAH

"ON STUDIRA u SAD-u zahvaljujući punoj sportskoj stipendiji koju je dobio od sveučilišta na kojem studira!", pokušao se "izvući" ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar odgovarajući na upit Indexa o svom sinu Marinu koji studira u Americi.

> Sin ministra obrazovanja Mornara studira u Americi: "Ne želim se vratiti u Hrvatsku"

Naime, uoči odlaska u Ameriku, Marin je u Zagrebu pohađao srednju Tehničku školu "Ruđer Bošković", a danas studira na malom privatnom sveučilištu u Los Angelesu - Loyola Marymount University (LMU). Priča o studentu Marinu Mornaru posebno je zanimljiva zbog izjava njegovog oca ministra da se studentima koji se školuju na račun države uvede obveza da ostanu neko vrijeme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van.

Učenik koji završi srednju školu košta Hrvatsku 25 tisuća eura

Ministar Mornar tako je tvrdio da jedna godina školovanja na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini državu stoji 2.000 eura, što znači da učenik koji je završio srednju školu državu košta oko 25.000 eura.

"Jesmo li dovoljno bogati da investiramo taj novac u rast njemačke ekonomije? Mislim da nismo", obrazlagao je svoju ideju ministar Mornar prije tjedan dana. Marin se ne misli vraćati u Hrvatsku, a ministru Mornaru danas nije ni na kraju pameti odgovarati pitanje treba li njegov sin vratiti novac Hrvatskoj.

Štoviše, ministru je danas žao jer je ispao veliki nesporazum, a naravno novinari su krivi jer je sve "izvađeno iz konteksta" jer ministru je, kako stoji u odgovoru " zaista stalo da mladi studiraju". No, krenimo redom.

Krivo ste sve protumačili

"Izjava ministra Mornara dana u emisiji N1 televizije, na koju se pozivate,  o tome da je razumna ideja da mladi vrate novac za fakultetsko obrazovanje ako odu u inozemstvo, i da takav pristup  primjenjuju neke druge zemlje, izvađena je iz konteksta u kojem je ministar želio dati drugačiji pogled na 'besplatno obrazovanje' i naglasiti činjenicu da školovanje ima svoju cijenu. Činjenica je da ništa nije besplatno i da u školovanje mladih solidarno ovo društvo ulaže. Time je ministar nastojao osvijestiti taj problem, kao i odgovornost svih sudionika, zbog gubitka koje hrvatsko društvo ostvaruje odlaskom mladih u inozemstvo, kako onih koji ulažu svoj novac u školovanje tako i  države koja raspoređuje sredstva, sveučilišta koja nude programe školovanja, gospodarstva koje ih treba zaposliti,  te konačno onih koji se školuju. Doista nam je žao što je to protumačeno na drugačiji način", stoji današnjem odgovoru na upit Indexa kojeg smo dobili iz Ministarstva obrazovanja i sporta.


Iako smo ministra pitali kako se slučaj njegova sina odražava na ideju da čovjek u kojeg se uložilo "200, 300, 400, 500, 600 tisuća kuna, koliko košta prosječni studij, barem kroz porez vrati dio tog novca", ministar Mornar odlučio se pohvaliti svoji dosadašnjim radom.

Napori jednog ministra

"Ministarstvo obrazovanja i sporta na čelu s ministrom Mornarom sustavno radi na tome da se unaprijedi sustav školovanja te da se pojedincima pruže znanja i vještine što primjenjivije u radu te daljnjem osobnom, društvenom i gospodarskom razvoju. Ministarstvo je ove godine uložilo više od 95 milijuna kuna (sredstva povučena iz eu-fondova) u unaprjeđenje studijskih programa i njihovo povezivanje s potrebama gospodarstva kao i u povezivanje razina kvalifikacija u Hrvatskoj s onima u Europskoj uniji (EQF-a), i posredno, u drugim zemljama (QF-EHEA) što treba olakšati mobilnost studenata, znanstvenika i radnika i povećati njihovu konkurentnost. Dakle,  politika koju ministar Mornar provodi jest , unatoč teškoj ekonomskoj situaciji i nedostatku sredstava, omogućiti i poticati mobilnost mladih te dodatno ulagati u njihovo školovanje,  koje treba biti dostupno svima pa i onima koji se odluče školovati na sveučilištima", stoji u odgovoru koji se trebao ticati slučaja njegova sina.


No, Mornar u objašnjavanju svog predanog rada, nastavlja dalje, a sve kako bi poentirali na rečenici da je ministru Mornaru stalo da mladi studiraju!?

Mornaru je stalo da mladi studiraju

"Nadalje, Ministarstvo je upravo objavilo natječaj za državne stipendije za studente slabijeg socioekonomskog statusa za najmanje 5000 stipendija (lani ih je bilo 3000) i ta je sredstva povećao za više od 80%, s lanjskih 45 na 60 milijuna kuna u proračunu za 2015. Ukupan iznos za sve vrste stipendija u visokom obrazovanju (stipendije za izvrsne, stipendije Nacionalne zaklade i stipendije za studente slabijega socioekonomskog statusa) Ministarstvo je povećalo je s lanjskih 61 na 76 milijuna kuna u 2015. godini čime dokazuje da mu je stalo da mladi studiraju", stoji na kraju (samo)hvale ministra Mornara.

 

Pročitajte više