Evo tko će se od jeseni moći liječiti medicinskom marihuanom

Foto:FAH

NAJESEN će upotreba indijske konoplje u medicinske svrhe postati legalna. Nakon što se mjesecima najavljuju, izmjene Zakon o suzbijanju zlouporabe droga uskoro bi se trebale naći na vladinom stolu, piše HRT.

Kratak popis bolesti koje će se moći ublažiti medicinskom marihuanom

Navedeno je potvrdio i resorni ministar Siniša Varga, dok su udruge pozdravile pomicanje unaprijed što se tiče tih izmjena. Ipak, upozorili su da se zakon vjerojatno donosi isključivo zbog izborne godine.

Pravo na upotrebu indijske konoplje u medicinske svrhe imat će pacijenti oboljeli od multiple skleroze, AIDS-a, različitih malignih bolesti te dječjeg epileptičnog sindroma. Iz Udruge medicinske konoplje tvrde da je taj popis bolesti ipak prekratak.

Pravilnik povjerenstva pri Ministarstvu zdravlja gotovo da je završen, a sve je riješeno i s MUP-om, kako korisnici medicinske marihuane pred zakonom ne bi imali problema.

Pacijenti će se prvo kazneno prijavljivati, a onda će moći dokazati da zakonski imaju pravo na konzumaciju

Velik nedostatak ovakvog rješenja jest to što za početak neće postojati nikakav popis ili registar bolesnika koji mogu koristiti konoplju.

"Bolesnik će doslovno biti uhićen te će morati naknadno dokazivati odnosno poništavati tu kaznenu prijavu", rekao je predsjednik udruge Ratko Martinović.

Osim navedenog, problem je i u uvozu biljnih pripravaka, budući da Hrvatska ima uvjete za vlastitu proizvodnju.

Pročitajte više