Farsa: HDS skrojio pravilnik da Josipovićeva glazba vrijedi šest puta više od Gibonnijeve!

AKO bismo građane upitali čiju glazbu više slušaju, onu predsjednika Josipovića ili Gibonnija, vjerojatno bi se većina odlučila za izvođača zabavne glazbe. Ipak, vrijednost pojedine skladbe sve je, čini se, teže procijeniti, jer ono što je popularno i što se više sluša, prema HDS-u je manje vrijedno.

Autorska djela, prvenstveno skladbe, emitirane u tzv. reparticijskim razredima (Hrvatski radio, Hrvatska televizija, RTL, Nova TV, Generalni korisnici, Koncerti ozbiljne glazbe Koncerti zabavne glazbe i Priredbe) prema Pravilniku o ostvarivanju autorskih prava, imaju poseban sustav bodovanja.

Josipović "vrijedi" više od Gibe

Svaka minuta bilo koje skladbe koja se emitira u reparticijskim programima boduje se poenima i logično, što više poena skladba "vrijedi", to veću naknadu za nju autori dobivaju.

Tako će se jedna minuta emitiranja bilo kojeg glazbenog djela kao zakulisne glazbe ili reklame na Hrvatskom radiju bodovati jednim poenom. Ono što je najzanimljivije jest podatak iz članka 53. Pravilnika koji kaže da svaka minuta emitiranja zabavne, popularne i narodne glazbe na radiju vrijedi 5 poena, dok tzv. ozbiljna glazba, poput glazbe za komorni orkestar, za svaku minutu dobiva čak 30 poena. Glazba za simfonijski orkestar dobiva čak 38 poena za svaku minutu emitiranja na Hrvatskom radiju.

Samim time, skladatelji ozbiljne glazbe koju, nijekali mi to ili ne, sluša jako mali postotak hrvatskog stanovništva, na jednoj minuti emitiranja svoje skladbe zarade čak 6 puta više nego izvođači zabavne glazbe, koji su najtraženiji i najslušaniji u Hrvatskoj.

Zabavna glazba bez izuzetne kvalitete?

Prema članku 62. Pravilnika o ostvarivanju autorskih prava HDS-a postoji mogućnost da se kao djela ozbiljne glazbe mogu poentirati i djela drugih vrsta, ali samo ako se ističu izuzetnom kvalitetom i ozbiljnim tretmanom.

Što točno znači izuzetna kvaliteta i ozbiljni tretman nije objašnjeno, ali je definirano da o takvim slučajevima odlučuje Odbor za zaštitu autorskih prava na zahtjev autora, dok žalbu rješava Predsjedništvo HDS-a. Koji su kriteriji za procjenu je li kvaliteta nekog djela "izuzetna" nije poznato, ali sudeći prema postojećem sustavu poentiranja u te kriterije ne ulazi popularnost skladbe u hrvatskoj javnosti.

Josipović: Ja sam među deset najizvođenijih skladatelja suvremene ozbiljne glazbe

Spomenimo, kako se predsjednik Josipović, siva eminencija ZAMP-a, dugogodišnji tajnik Hrvatskog društva skladatelja i član predsjedništva HDS-a do 2009. godine,  gostujući u Nedjeljom u 2, pohvalio Stankoviću i javnosti kako on spada među deset najizvođenijih skladatelja suvremene ozbiljne glazbe.

"Ja sam jedan od najizvođenijih skladatelja ozbiljne glazbe.", pohvalio se Josipović medijima i jučer te dodao kako su i Poljaci nedavno izdali jedan CD s njegovim kompozicijama. Predsjednik je poželio i svim autorima da se što više izvode.

Pročitajte više