Fatalni sudar kod Bihaća izazvala istrčala lisica: Trinaestogodišnja djevojčica operirana, ali i dalje kritično



ČETIRI hrvatska državljanina smrtno su stradala u prometnoj nesreći kod mjesta Vrtoče (BiH). Nesreća se dogodila na magistralnom pravcu Bihać Sarajevo oko sedam sati ujutro, a  još dvije osobe teško su ozlijeđene. Liječnici se u Kantonalnoj bolnici u Bihaću bore za njihove živote.

U prometnoj nesreći sudjelovala su dva automobila i to zagrebačkih i riječkih registarskih oznaka, a riječ je o Mercedesu i VW Polu. Policija je potvrdila kako su tri osobe su poginule na licu mjesta, dok je četvrta osoba preminula od ozlijeda u bolnici. Poginule su po dvije osobe iz svakog automobila. Sarajevsko Oslobođenje piše kako su živote izgubili Zdravko i Finka Babić, te Zlatko i Ruža Šimić, dok su ozlijeđeni Ivo Babić i 13-godišnja M. Šimić. Podsjetimo i to kako se jutros po medijima spekuliralo kako je među ozlijeđenima i jedno dijete, a spekulacije su se nažalost pokazale točnima.

Djevojčica kritično

Muškarac i djevojčica, koji su jutros ozlijeđeni u prometnoj nesreći kod Bihaća smješteni su na Odjelu intenzivne njege u Kantonalnoj bolnici Dr. irfan Ljubijankić u Bihaću. Kako je za Klix.ba rekla Maja Dizdarić, glasnogovornica Kantonalne bolnice, ženska osoba je operirana, ali je i dalje u kritičnom stanju.


“I jedno i drugo imaju politraume, odnosno višestruke ozljede po cijelom tijelu. Ženskoj osobi je urađena operacija trbušne šupljine te je ona i dalje kritično. Kod ozlijeđenog muškarca je zdravstveno stanje stabilnije, ali još ne možemo davati bilo kave prognoze”, rekla je Dizdarić.

"Po dolasku su oni bili na Odjelu intenzivne njege. Radi se o mlađoj ženskoj osobi i o muškarcu, čiji identitet još ne znamo. Njihovo zdravstveno stanje je vrlo teško, ali su svjesni", rekla je ranije Dizdarić.

Do nesreće došlo zbog lisice

Kako piše Oslobođenje, na cesti nije bilo tragova kočenja, a prema onom što se moglo čuti na mjestu događaja, do nesreće je došlo kada je pred Polo istrčala lisica. Automobil ju je pregazio, ali vozač je tada izgubio kontrolu nad upravljačem i udario u Mercedes, koji mu je dolazio u susret. Od siline udara jedna žena je ispala iz vozila, dvoje je ostalo zaglavljeno u Mercedesu, a jedna osoba je na putu do bolnice podlegla.

"Potrčao sam da pomognem. Udar je bio strašan, žena je ležala na cesti, jedan muškarac se osjećao dobro, a u jednom automobilu je bila i djevojčica. Troje ih je upućeno u bolnicu, ne znam što je bilo poslije, najviše mi je žao te djevojčice", ispričao je za Oslobođenje Fuad Hodžić iz Sarajeva, koji je pritekao u pomoć ozlijeđenima.

Uzroci nesreće i dalje nisu poznati

"Jutros u 7 sati i 5 minuta, policija Unsko-sanskog kantona obaviještena je da se na putu M5 dogodila prometna nesreća. Dakle to je put koji ide Bihać Bosanski Petrovac, na bližoj lokaciji između naselja Teočak i Vrtoče. Nakon te dojave, putem policijskih patrola provjereno je da se radi o prometnoj nesreći koja je bila s dosta teškim posljedicama", rekao je Marijan Šimić iz policije u Bihaću za Media Servis.


"Prilikom započetih radnji utvrđeno je da su na licu mjesta 3 osobe smrtno stradale, a 3 osobe su prebačene u kantolnu bolnicu 'Doktor Irfan Ljubijankić, ali nažalost, jedna osoba je preminula u bolnici. U ovoj prometnoj nesrećoj, četiri osobe su smrtno stradale, dok su ostale dvije osobe s teškim ozljedama trenutno u bolnici", istaknuo je Šimić, koji nam je rekao kako uzorci stravične nesreće još uvijek nisu poznati.

"Do sudara je došlo pod vrlo nezgodnim okolnostima koje još utvrđujemo i nadamo se da ćemo tokom dana imati jasniju sliku o tome šta se desilo", kazao je Šimić za Klix.ba.

"Sve službe, uključujući policiju i tužiteljstvu na vrijeme su izašle na mjesto događaja i stradalima se pokušala pružiti pomoć, ali posljedice su bile preteške. U tijeku je očevid, pa još uvijek ne možemo utvrditi koji je uzrok ove teške nesreće", kaže Šimić, koji nam je potvrdio kako se radi o hrvatskim državljanima.

Rodbina još nije obaviještena

"Vozila su s hrvatskim tablicama, jedno je iz Zagreba, a drugo iz Rijeke. Po 3 osobe su bile u automobilima, tako da su po dvije osobe smrtno stradale iz svakog automobila. Sve ostalo ćemo znati nakon što završimo sve potrebne radnje", rekao nam je Šimić.

"Mi smo identificirali osobe i kontaktiramo s nadležnim organima Republike Hrvatske kako bi se obavijestila rodbina. U svakom od ovih automobila bile su osobe iz po jedne obitelji. Najmlađa osoba je 99. godište, a ove ostale su starije, od 64. do 48. godišta", naglasio je Šimić.

Pročitajte više