Finac koji je bio u zatvoru zbog ubojstva i pljačke pokupio povjerljive podatke o slovenskoj kompaniji "Elan"

Foto: Dnevnik.si

TAJANSTVENI investitor iz Finske, koji je u domovini odsjedio 11 godina u zatvoru i kojega zbog poslovne prijevare traže međunarodnom tjeralicom, uspio je doći do povjerljivih podataka o slovenskom proizvođaču sportske opreme i plovila "Elan" prijavivši se na natječaj za privatizaciju te tvrtke, piše u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Jari Robert Koivula, koji je prije toga više puta mijenjao ime i identitete, a u Finskoj bio u zatvoru zbog ubojstva i pljačke, uspio je pismom namjere koju je njegova tvrtka poslala "Elanu" uvjeriti upravu te tvrtke i konzultante koji vode njen privatizacijski postupak da je ozbiljan investitor, iako umjesto ozbiljnih međunarodnih referenci ima samo potvrde da je osnivao fiktivna poduzeća u više zemalja, navodi list.

On je za "Elan" ponudio 35 milijuna eura, dobio odobrenje da izvede dubinski pregled tvrtke te se nakon toga povukao iz natječaja, ali sada raspolaže s dokumentacijom o poslovnim tajnama "Elana", među ostalim o njegovim ugovorima s dobavljačima, plaćama zaposlenih te bankarskim kreditima, što bi mogao otkriti zainteresiranima ili konkurenciji, navodi slovenski dnevni list.

Sumnjive prazne tvrtke ima u više drugih država


"Takav bi sumnjivi investitor u ozbiljnom poslu teško prošao prvo sito pri selekciji ponuđača, a kamo li izveo dubinski pregled", naveo je za "Dnevnik" neimenovani poznavatelj prilika u slovenskom poslovnom svijetu, koji krivi konzultanta za privatizaciju "Elana" što odmah nije otkrio da se radi o prevarantu, tim prije što je zbog njegove ponude prodaja "Elana" jednom drugom interesentu, investicijskom fondu, došla u pitanje.

Koivula sumnjive prazne tvrtke ima u više drugih država, primjerice u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Srbiji, a u Sloveniji su se na njegovoj meti, osim "Elana", našle i neke druge tvrtke u postupku privatizacije, gdje su ga većinom također primali kao ozbiljnog investitora.

"Nesuđenog kupca Elana zadnjih su mjeseci otvorenih ruku primili vlasnici koji prodaju udjele u više značajnih poduzeća u Sloveniji jer im se predstavljao kao ozbiljan igrač na europskom investicijskom parketu. No, Koivola posvuda za sobom ostavlja ljutite vjerovnike, a u Finskoj su za njim raspisali tjeralicu", navodi list.

Pročitajte više