Finci imaju "najčišće" kompjutere, Albanci najzaraženije

NORVEŠKA tvrtka Norman napravila je međunarodno istraživanje o zaraženosti računala virusima, crvima, trojancima i drugim štetnim softwareima i ustanovila kako Finci imaju najniži postotak zaraženosti, oko 24 posto.

Tvrtka je podatke dobila na temelju svoje besplatne aplikacije Malware Cleaner. Rezultati se u određenoj mjeri podudaraju s prošlogodišnjim Microsoftovim istraživanjem koje je također ustanovilo kako Finci imaju "najčišća" računala, kao i jednog briselskog think tanka koji je Finsku svrstao tek iza Izraela kad je riječ o spremnosti za obranu od cyber napada.

Security News kao jedan od razloga za tako dobar rezultat navodi činjenicu da Finska ima poznate sigurnosne firme poput F-Securea i Codenomicona. Zanimljivo je kako su se u pet najsigurnijih ugurale još tri skandinavske zemlje - Norveška, Švedska i Danska. Zanimljivo je da se na četvrto mjesto ugurao Portoriko, za što Normanov bloger Puustinen nema objašnjenja.

U prvih deset zemalja našli su se i Sudan te Mianmar, na temelju čega su u Normanu zaključili kako manji broj ljudi koji ima pristup internetu može dovesti i do manje stope zaraženosti računala.

U Albaniji je čak 65 posto kompjutera zaraženo nekim virusom

Tu tezu potvrđuje i činjenica da je "premrežena" Južna Koreja, jedna od najpovezanijih zemalja kada je internet u pitanju, druga najzaraženija zemlja. Naime, više od 50 posto tamošnjih računala zaraženo je nekim malicioznim softwareom. Neslavno prvo mjesto najzaraženijih pripalo je Albaniji, gdje je nekim virusom zaraženo čak 65 posto kompjutera.

Među najgorima još su i Gvatemala, Vijetnam, Indonezija, Argentina i Tajland. Norman nije objavio čitavu listu, već samo deset najboljih i najgorih, pa ne znamo kako Hrvati kotiraju u pogledu čistoće svojih računala.

Pročitajte više