Fitch potvrdio BB rejting Hrvatske i stabilne izglede

Screenshot: YouTube

AGENCIJA Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'BB' i 'BB+' rejting u domaćoj valuti. Hrvatskoj su potvrđeni i stabilni izgledi.

Navode kako je lanjski rast duga i deficita države bio očekivan, s obzirom na primjenu nove Eurostatove ESA 2010 metodologije izračuna, te da je izračun imao marginalni utjecaj na deficite.

Ističu kako uključivanje dvije velike državne kompanije u opći dug države doveo je do povećanja bruto duga opće države za prosječno 7,8 postotnih bodova u razdoblju od 2008. do 2013. godine, na 75,7 (67,1% 2013. godine) posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju 2013, piše Reuters.

U izvještaju navode kako posljednji podaci ukazuju na rast proračunskih prihoda, uglavnom od PDV-a, što je više nego nadoknadilo pritiske na rashode i dovelo do smanjenja deficita opće države na 5 posto BDP-a u 2014., s 5,2 posto u 2013. godine. To je i dalje više od 4,6 posto, što je cilj Procedure prekomjernog deficita (EDP).

Okvir fiskalne politike za razdoblje od 2015. do 2017. temeljen na realnijim makroekonomskim pretpostavkama nego prijašnjih godina. Očekuje se pozitivan rast od 0,5% ove godine te 1,5% 2017. godine. Predviđa se i smanjenje deficita opće države na 3,8 posto BDP-a ove godine. Iduće godine trebao bi biti 3,6%, a 2017. godine 2,3%.

Te projekcije i dalje će biti iznad ciljeva iz EDP-a. U izvješću se navodi kako vlasti planiraju rezove u izdacima za mirovine, plaće u javnom sektoru, zdravstvu te obrazovanju kako bi ispunili svoje obaveze. Međutim, mjere za postizanje tih ciljeva tek treba navesti u detalje.

Pročitajte više