Forbesova lista: Todorić, Tedeschi i Lukšići milijarderi, pogledajte TOP 10 najbogatijih u Hrvatskoj

Ilustracija: Index

MAGAZIN Forbes u novom je broju objavio tradicionalnu listu najbogatijih u Hrvatskoj. Nema puno promjena u odnosu na godinu prije, i sada na popisu Hrvatska ima tri milijardera kao i prošle godine.  Forbes navodi kako na popisu nema Branka Roglića koji je vjerojatno iza Todorića najbogatiji Hrvat, no nema ga "jer se drži podalje od burze".

TOP 10
najbogatijih

1. Ivica Todorić
3.379,8 mil.kn
Belje, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, Tisak, Vupik, Zvijezda, Žitnjak

Forbes navodi kako je jasno da je Todorićevo bogatstvo puno veće nego je ovdje navedeno, no nemaju parametara za procjenu ukupne vrijednosti jer niti Konzuma a niti Mercatora nema na burzi.

2. Obitelj Lukšić

2.142 mil.kn
Excelsa Nekretnine, Plava laguna, Istarska kreditna banka

3. Emil Tedeschi
1.533,3 mil.kn.
Atlantic Grupa

4. Obitelj Besnier
843,2 mil.kn
Dukat

5. Ante Vlahović
755,2 mil.kn
Adris Grupa

6. Plinio Cuccurin

478 mil.kn
Adris Grupa

Drugi je najveći dioničar Adrisa s udjelom od 12,91 posto. Prošle godine dionice su vrijedile 341 milijun kuna, a ove godine vrijede 478 milijuna kuna. Krajem 2014. godine napustio je tvrtku.

7. Anđelko Leko
464 mil.kn
HUP Zagreb

8. Veljko Župan

346,7 mil.kn.
Jadranska banka, Solaris

9. Mirko Grbešić

239,4 mil.kn
Brodomerkur, Koestlin, Saponia, Hrvatska poštanska banka

Grbešić je prošle godine bio na 11. mjestu ljestvice.

10. Branko Zec

227,8 mil.kn
Adris Grupa

Forbesova lista najbogatijih po regijama

Na području Zagreba uvjerljivo najbogatiji su Todorić i Tedeschi, zatim slijede Leko i Župan, koji se također nalaze među 10 najbogatijih u Hrvatskoj.

Obitelj Andabak, Lada Tedeschi Fiorio, Marinko Zadro, Milan i Ivan Artuković, Tin Dolički nalaze se još među 10 najbogatijih na području zagrebačke regije. Oni svi posjeduju više od 100 milijuna kuna, a iznad stotke imaju još i Dražen Robić, Marijan Hanžeković (116,6 mil.kn), Nenad Bakić, Ksenija Juhn Bojađijev i Darko Ostoja.

Najbogatiji na području sjeverne Hrvatske je Dragutin Drk, on se nalazi na 13. mjestu ljestvice najbogatijih u Hrvatskoj, prošle je godine bio 14. I njegovo je bogatstvo, navodi Forbes, znatno veće nego ovdje prikazanih 183,6 mil. kn. Naime, jedina Vindijina tvrtka na burzi jest Koka i Drk se na listi nalazi samo zbog dionica Koke, iako njegova Vindija ima još 12 poduzeća.

Najbogatiji Slavonci su obitelj Pipunić sa 100 mil. kuna. U Istri je najbogatiji već spomenuti Ante Vlahović, u Dalmaciji obitelj Pivac sa 125,5 mil.kn.
 

Pročitajte više