Francuska i Italija žele stati uz Tunis: "Nakon tragičnih napada trebaju našu podršku"

Foto: Hina

FRANCUSKA i Italija obznanile su danas u Caenu na bilateralnom sastanku vijeća obrane i sigurnosti da žele pružiti veću podršku Tunisu nakon terorističkog napada na muzej Bardo u kojem je ovaj tjedan ubijeno više od 20 osoba, uglavnom turista.

"Na sastanku smo ponovili podršku Tunisu i smatramo da podrška europskih partnera treba biti veća u gospodarskom i sigurnosnom području", rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Želimo poslati jaku poruku podrške i bliskosti s Tunisom", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

Talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti rekla je da Francuska i Italija žele iskoristiti tuniško predsjedanje mediteranskom strukturom dijaloga 5+5, koja okuplja pet arapskih zemalja Magreba i pet europskih (Francuska, Italija, Španjolska, Portugal i Malta) za pokretanje sigurnosnih pitanja.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je precizirao da se taj mediteranski forum treba sastati sljedećih tjedana.

Uz tuniškog državljana poginulo je i 20 turista

Najmanje dvojica militanata otvorila su u srijedu vatru na dva turistička autobusa tijekom posjeta muzeju Bardo unutar parlamentarnog kompleksa u glavnom gradu Tunisa.

Uz tuniškog državljana poginulo je 20 turista iz Japana, Kolumbije, Italije, Španjolske, Australije, Poljske, Francuske i Velike Britanije. U toj terorističkoj akciji ranjeno je više od 40 osoba.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, a dvojica napadača, koje je policija ubila, prošli su obuku u Libiji.

Pročitajte više