Francuska očekuje i od drugih europskih zemalja pomoć u rješavanju sukoba u Srednjoafričkoj Republici

Screenshot: YouTube

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da i druge europske zemlje ovih dana najave pomoć, koja može biti i vojna, francuskoj intervenciji u Srednjoafričkoj Republici.

"Stanoviti broj zemalja već je odlučio pratiti nas logistički", rekao je Fabius nakon sastanka s kolegama iz Europske unije u Bruxellesu. "Stanoviti broj zemalja će vjerojatno učiniti i više, pa tako i na vojnom planu. Vidjet ćemo u narednim satima i danima", dodao je.

Tako su mu pomoć obećale, rekao je, Velika Britanija, Njemačka, Belgija i Španjolska, napose u prijevozu vojnih snaga i opreme u Bangui. Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je francusko stajalište dobilo "jednoglasnu potporu" na tom sastanku. Ta potpora "nije samo verbalna" nego i "konkretna", rekao je.

Usto je pohvalio "veliku pomoć Europe na humanitarnom polju". Ta pomoć se od početka godine popela na 39 milijuna eura, pošto je u ponedjeljak obećano još 18,5 milijuna. "EU je i dalje zabrinut zbog humanitarne krize koja se pogoršava" u Srednjoj Africi, rekli su ministri u zaključku sastanka, dodajući da će i ubuduće "biti spremni odmah reagirati".

Ministri su također istaknuli da EU mora biti spreman razmisliti o potpori "stabilizaciji" zemlje, poput misije vojne obuke u Maliju organizirane nakon francusko-afričke intervencije. "Kada sigurnosni uvjeti budu dovoljno stabilni, morat će se ispitati i potpora na području reforme sigurnosnog sektora kako bi se zajamčilo trajno rješenje krize", dodali su.

Pročitajte više