Francuska policija uhitila 12 osoba zbog masakra u redakciji Charlie Hebdoa

Foto: FAH

FRANCUSKA policija uhitila je tijekom noći na petak dvanaest osoba osumnjičenih za pomaganje islamističkim militantima u njihovom prošlotjednom krvavom pohodu u Parizu, priopćio je gradski ured tužitelja u vrijeme dolaska američkog državnog tajnika Johna Kerrya u francusku prijestolnicu.

Istovremeno je zbog dojave o bombi policija u Parizu evakuirala željezničku stanicu Gare de l’Est. Izvor iz francuske policije kazao je da je stanica zatvorena zbog mjera opreza. Dodatni detalji nisu poznati.

Antiteroristička akcija provedena je i u Njemačkoj. U Berlinu su uhapšene dvije osobe koje se sumnjiči da su regrutirali borce za potrebe džihadista u Siriji.

Uhićenja u regiji južno od Pariza, uključujući Montrouge gdje je ubijena mlada policajka u prošlotjednim napadima, provedena su zbog "logističke podrške" napadačima, rekao je jedan dužnosnik.

Sedamnaest žrtava i tri napadača ubijeni su u tri dana nasilja koje je počelo 7. siječnja napadom na urede satiričkog tjednika Charlie Hebdoa.

Kerry je doputovao u Francusku u četvrtak navečer nakon gafa njegove zemlje, nedovoljno zastupljene na povijesnom prosvjedu u nedjelju u Parizu protiv terorizma na kojem su bili mnogobrojni šefovi država ili vlada.

Bijela kuća se ispričala dan nakon mimohoda na kojem je SAD zastupala veleposlanica u Parizu.

Američki državni tajnik sastao se s ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom u petak rano ujutro prije sastanka s predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Pročitajte više