Francuski Le Monde o sudbini "Europske Amazone" Kopačkog rita: "Hrvatska ugrožava očuvanje Dunava"

O KONTROVERZNOJ hrvatskoj ideji da se reguliraju tokovi Dunava, Drave i Mure, ovog se tjedna raspisao i francuski Le Monde. U članku naslova "Hrvatska ugrožava očuvanje Dunava" prenose izjavu Arna Mohla, međunarodnog stručnjaka za pitanja zaštite voda iz bečkog ureda Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) te voditelja projekta očuvanja "Europske Amazone" - Parka prirode Kopački rit.

Mohl kaže: "Ovo je najveći napad na Dunav u posljednjih trideset godina. Tako nešto još nije viđeno. Problem je u tome što će regulacija vodotoka dovesti do promjene razina nadzemnih i podzemnih voda, isušivanja močvarnog tla na tom području te samim time i do uništenja, jedinstvenog u svijetu, Parka prirode Kopački rit. To je pravi zločin!".

Plan Hrvatskih voda je regulirati riječne tokove u dužini od gotovo 53 kilometra te tako olakšati riječni promet Dunavom i Dravom, ali brojni ekolozi i stručnjaci upozoravaju kako bi to moglo ugroziti ekološku ravnotežu i Park prirode Kopački rit, koji se nalazi na području između Drave i Dunava, a u kojem žive brojne ugrožene vrste.

Kopački rit je primjerice dom oko 260 vrsta rijetkih ptica i najveće stanište orlova štekavca u Europi. Upravo zato su se radi zaštite tog bisera prirode još prije desetak godina na projektu očuvanja "Europske Amazone" Hrvatskoj pridružile i Slovenija, Srbija, Mađarska te Austrija.

"Kopački rit ima jednaku prirodnu vrijednost kao što Dubrovnik ima kulturnu te bi se tako prema njemu trebalo i odnositi"

U lipnju ove godine novinari iz devet europskih zemalja posjetili su Kopački rit kako bi iz prve ruke vidjeli zašto prirodni rezervat na potezu Mura-Drava-Dunav mora ostati netaknut i očuvan. Predstavnici WWF-a tom su im prilikom ukazali na problem koji bi se dogodio planiranom regulacijom Dunava.

"Kopački rit ima jednaku prirodnu vrijednost kao što Dubrovnik ima kulturnu te bi se tako prema njemu trebalo i odnositi, štititi ga i ponositi se tim područjem jedinstvene prirodne ljepote i važnosti", naglasio je tom prilikom Arno Mohl te dodao: "Na Hrvatskoj je sada važna odluka, koja će utjecati i na moguće trendove u susjednim državama. Ukoliko Hrvatska odobri ovaj štetni projekt regulacije to bi moglo postaviti negativan presedan i za slične projekte u Srbiji i Mađarskoj".

BBC-jev izvjestitelj Nick Thorpe, autor knjige o Dunavu koja će biti objavljena krajem ove godine, tom prilikom izrazio je svoje oduševljenje "Europskom Amazonom". "Treći sam put u Hrvatskoj, ali prvi put moj boravak ovdje nije povezan s konfliktima. Gledati Hrvatsku kroz prizmu prirode je prekrasno. Dobro je što WWF i druge nevladine organizacije promiču ideju zaštite prirode. Naša svijest o očuvanju okoliša je neophodna, a ovdje smo upoznali lokalno stanovništvo koje je u tome pronašlo smisao života".

WWF na stranici svog projekta "Europska Amazona" poziva sve da potpišu peticiju za očuvanje ovog jedinstvenog prirodnog rezervata.

Pročitajte više