Francuski ministar poziva na centralizaciju fiskalne i monetarne politike u eurozoni

Foto: Hina

FRANCUSKI ministar ekonomije Emmanuel Macron poziva na novi start za Europu uz ocjenu da status quo u eurozoni vodi prema samouništenju monetarne unije ukoliko se ne uspostavi mehanizam za fiskalni transfer.

Macron je navedeno rekao u intervjuu za današnje izdanje Sueddeutsche Zeitunga s ciljem da ponovno potakne raspravu o prijenosu novca između bogatih i siromašnijih članica eurozone, ideju koju Berlin odbacuje s gnušanjem.

"Ako države članice nisu spreme, kao što je to bio slučaj do sada, za bilo kakav oblik financijskog transfera u monetarnoj uniji, možete zaboraviti euro i eurozonu," rekao je. "Monetarna unije bez fiskalnog izravnavanja – to je nemoguće! Snažni moraju pomoći."

Ministar je ponovio francusku viziju europske ekonomske vlade čije bi formiranje trebalo započeti imenovanjem novog povjerenika za euro koji bi koordinirao ekonomske, fiskalne i društvene smjernice u 19 članica eurozone, prenosi EurActiv

"Euro-vladu bi vodio povjerenik s velikim rasponom moći," rekao je i dodao da pozicija podrazumijeva financijska sredstva za investicije.

Pročitajte više