Francuski socijalisti osudili izjavu da premijer Valls djeluje pod židovskim utjecajem

Foto: Hina

VLADAJUĆI francuski socijalisti iznimno brzo su reagirali i osudili bivšeg socijalističkog ministra Rolanda Dumasa zbog njegove izjave da premijer Manuel Valls vjerojatno djeluje pod židovskim "utjecajem".

Valls vrlo žustro brani židove u Francuskoj. To je činio i prije i poslije islamističkih napada u siječnju u kojima je među 17 ubijenih bilo 4 židova.

Dumas (92), koji je u dva navrata bio ministar vanjskih poslova pod Francoisom Mitterrandom, kritizirao je Vallsa, ustvrdivši da premijer "ima osobna savezništva što znači da ima predrasude".

"Svi znaju da je oženjen nekim tko je jako dobar, ali tko na njega ima utjecaja", rekao je Dumas za TV postaju BFM-TV, ne spomenuvši imenom Vallsovu suprugu židovku.

No na pitanje novinara - "Je li (Valls) pod židovskim utjecajem?", Dumas je odgovorio - "Vjerojatno, meni se tako čini".

Socijalisti su promptno izdali priopćenje u kojem Dumasove primjedbe ocjenjuju "nedostojnim socijalista odlikovanog državnim odličjima".

Dumas je poznat po spornim izjavama, poput one u kojoj tvrdi da službeni broj žrtava napada na SAD 11. rujna 2001. nije točan.

Pročitajte više