Francuskim tviterašima izbori kao borba protiv nacista: "Nizozemski sir za 27, a vino Tokai za 25 eura"

ZBOG zabrane objave prognoza rezultata francuskih izbora, korisnici Twittera su izmislili kodna imena za kandidate kako bi izbjegli kazne od 75 tisuća eura.

Tako je jučerašnji prvi krug predsjedničkih izbora na Twitteru izgledao kao borba između zelenog mađarskog vina i crvenog nizozemskog sira kako bi se izbjegli strogi zakoni o zabrani objave rezultata.

Sarkozy postao mađarsko vino, a Hollande nizozemski sir

Ključna poveznica među francuskim tviterašima jučer je bio #RadioLondres kao posveta radio programu koji se od 1940. do 1944. godine emitirao za borce Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj iz Londona, a koristio se raznim kodovima za slanje poruka.

Francuzi su jučer napisali novu "knjigu kodova" kako bi izbjegli zakon koji kaže da će sa 75 tisuća eura biti kažnjen svatko tko objavi prognoze rezultata izbora prije zatvaranja izbora u 20 sati. Kao rezultat te subverzivne akcije, sadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy je postao vino Tokaji koje, kao i njegov otac, dolazi iz Mađarske ili Rolex zbog njegova životnog stila.

Njegov socijalistički protukandidat Francois Hollande je bio ili sir Gauda, zbog svog prezimena koje podsjeća na Nizozemsku (Holland). Desničarska kandidatkinja Marine Le Pen je povezana s totalitarnim režimima ili glodavcima, dok je "komunist" Jean-Luc Melenchon bio ili trula rajčica, ili nešto povezano sa Sovjetskim Savezom.

"Temperatura mora je 16 stupnjeva"


Mnogi tvitovi su imali poveznice na belgijske ili švicarske frankofonske internetske stranice koje su bile izvan domašaja francuskog zakona te se smjeli objavljivati ankete. "Nizozemski sir za 27 eura, a vino Tokai za 25", pisalo je u jednom tvitu kada su prognoze rezultate objavljene u inozemstvu. "Belgijska stranica ima sjajnu vremensku prognozu", moglo se čitati u drugom.

"Temperatura mora je 16 stupnjeva. Globalno zagrijavanje se zaista događa", pisalo je u jednom tvitu koji se odnosio na rezultat desničarske kandidatkinje Marine Le Pen. "Marine" na engleskom označava i pomorski pa je aluzija svima koji su čitali bila jasna.

"Visoke pete izlaze iz mode"

"Snijeg je na vrhovima planina. Ponavljam. Snijeg je na vrhovima planina", pisalo je u jednom od misterioznijih tvitova koji se očito odnosio na kodove objavljivane za Francuze tijekom Drugog svjetskog rata. Kada je bilo već poznato da Sarkozy ne pobjeđuje u prvom krugu, u jednom tvitu se pojavila poruka "visoke pete izlaze iz mode".

"#RadioLondres Twitter je jači od vas, komisijo za medije", poručeno je u jednom tvitu, izrugujući se s komisijom koja nadgleda provedbu izbora i kršenje zakona u medijima i na internetu. Prema nepotpunim rezultatima prvog kruga, Hollande je osvojio 28,63 posto glasova, Sarkozy 27,08, a Le Pen 18,1 posto. Sigurno je da u drugi krug idu Hollande i Sarkozy.

Pročitajte više