Francuzi će kažnjavati blogere i twitteraše koji objavljuju rezultate izlaznih anketa

SVI koji prekrše stroge izborne zakone u Francuskoj, odnosno koji objave neslužbene rezultate kao i rezultate izlaznih anketa prije službene objave, bit će kažnjeni.

Naime, francuski zakon zabranjuje objavu procjena rezultata glasanja na dan izbora, kao i dan prije izbora, ali je razvoj novih oblika komuniciranja, poput društvenih mreža, nadzor nad eventualnim curenjem podataka učinio puno kompleksnijim.

Francusko povjerenstvo koje regulira rad instituta za istraživanje javnog mnijenja tako će sutra predstaviti nove mjere za sprječavanje curenja podataka. posebno se to donosi na kontrolu društvenih mreža poput Twittera i Facebooka te blogova, ali i tradicionalnih medija, jer je list Liberation već najavio kako bi mogao prekršiti zabranu.

Ovim se mjerama želi minimalizirati utjecaj vijesti o trendovima glasanja na glasače koji na birališta izađu kasno. Zanimljivo je kako je povjerenstvo najavilo da će pratiti i medije u susjednim zemljama, poput Švicarske i Belgije, koji krše francuski zakon.

Tako je prijašnjih godina većina Francuza pratila švicarske i belgijske online medije, koji su uredno objavljivali rezultate izlaznih anketa prije negoli bi Francuzi objavili službene rezultate.

"Od trenutka kada se njihovim stranicama pristupi s IP adrese u Francuskoj, smatrat ćemo da oni objavljuju vijesti u Francuskoj", rekao je glavni tajnik povjerenstva Mattias Guyomar.  Isto tako, linkovi objavljeni na Twitteru i Facebooku također će se smatrati kršenjem zakona.

Pročitajte više