Francuzi na 30 godina dobili Zračnu luku Zagreb: "Ovo se trebalo napraviti ranije"

ZRAČNOM lukom Zagreb na 30 godina upravljat će francuski koncesionar ZAIC. Ugovor je potpisan i zapečaćen, a Francuzi terminal preuzimaju za 6 do 9 mjeseci kad počinju plaćati i koncesijsku naknadu. Ona bi u 30 godina trebala doseći oko 2 milijarde eura.

Novi vjetar u leđa investicijskom zamahu. Tako je najavljen veliki projekt obnove Zračne luke Zagreb i izgradnje novog putničkog terminala, a koji će u potpunosti financirati partneri. Iz državnog proračuna neće izaći iz kuna, ali će se zato blagajna puniti i to značajnim sredstvima. U 30 godina koncesijska će naknada donijeti 1,9 milijardu eura. Izgradnja počinje kada se pribave sve potrebne dozvole, a plan je da to bude u siječnju 2013.

"Ovo je trebalo napraviti ranije"

Zračna luka postat će važna platforma ne samo za Republiku Hrvatsku već i za cijelu Europu i to u ključnom trenutku kad je Hrvatska pred vratima Europske unije. Bit će to poveznica i gospodarskog i kulturnog djelovanja, poboljšat će se kvaliteta usluge, uvesti nove linije i povećati broj putnika.

Potpisivanju ugovora između francuskog ZAIC-a i Ministarstva prometa i infrastrukture prisustvovao je i premijer Zoran Milanović koji je naglasio da se u ovako strateški važnu investiciju trebalo krenuti ranije, no ni sada nije kasno.

Odabrani ponuditelj Hrvatskoj je otprije poznat i to kao partner u izgradnji autoceste u Istri pa se u Vladi nadaju kako će i zagrebačka zračna luka biti još jedna uspješna priča. A kad su u pitanju radnici, uzmemo li u obzir da su u strahu za svoja radna mjesta, Francuzi poručuju da će i tu poštivati sve elemente potpisanog ugovora.

Pročitajte više