Fukushimu pogodili potres magnitude 7,1 stupnjeva i manji tsunami: "U nuklearki nisu uočene nove abnormalnosti"

Foto: Screenshot (RT), EMSC, jma.go.jp

POTRES magnitude 7,1 stupnjeva prema Richteru zatresao je japansku pokrajinu Fukushima u noći s petka na subotu oko 2.10 sati prema lokalnom vremenu (petak navečer prema hrvatskom vremenu)! Potres se osjetio i u glavnom gradu Tokiju te na čitavom sjevernom dijelu Japana. Za sad nema informacija o žrtvama ili nastanku veće materijalne štete.

Prvotno je japanska meteorološka služba izvijestila kako je riječ o potresu magnitude 7,3 stupnjeva, dok je američka geološka služba USGS izvijestila kako je magnituda potresa čak 7,5 stupnjeva prema Richteru, ali su brojke kasnije smanjene.

Epicentar potresa bio je u moru kraj japanskog otoka Honšu. Izvorište potresa bilo je na dubini od deset kilometara. Odmah nakon potresa izdano je upozorenje za mogućnost tsunamija. Očekivalo se tsunami visok najmanje jedan metar. "Na snazi je pomorska opasnost. Odmah izađite iz mora i napustite obalno područje", poručila je stanovnicima Fukushime Japanske meteorološka agencija.

Japanska meteorološka agencija upozorenje od manjeg tsunamija izdala je za čak pet pokrajina na istočnoj obali Japana. Japanski NHK je izvijestio kako je obalno područje oko sat vremena nakon potresa pogodio manji tsunami od 30-ak centimetara visine vodnog vala.

Opasnost od nuklearne katastrofe

Zadnji snažan potres japansku pokrajinu Fukushima pogodio je 11. ožujka 2011. godine i gotovo uzrokovao nuklearnu katastrofu. U potresu je tada oštećena nuklearna centrala sjeverno od Tokija, te je došlo do curenja radijacije koje do današnjeg dana nije u potpunosti sanirano.

Potres jačine čak 8,9 stupnjeva po Richteru usmrtio je više od 20.000 osoba. Do današnjeg dana se više od 80.000 ljudi nije vratilo u svoje domove. Još stravičnija je, međutim, bila prijetnja od velike nuklearne katastrofe koja i dalje nije otklonjena.

Radioaktivna voda iz nuklearne elektrane Fukushima i dalje curi u ocean. U kolovozu ove godine objavljeno je da su se pojavili novi problemi: nagomilavanje radioaktivnih podzemnih voda dovelo je do slabljenja brane koja ih odvaja od oceana, a popusti li brana, tvrde stručnjaci, količina radioaktivne vode u oceanu mogla bi se drastično povećati.

TEPCO (Tokyo Electric Power Company) je izvijestio kako u nuklearki Fukushima nakon današnjeg potresa nisu uočene nove abnormalnosti.

Pročitajte više