G20: Uvjet za pomoć je da eurozona osigura više novca za krizni fond

MINISTRI financija 20 najrazvijenijih zemalja svijeta, poznati kao skupina G20, istaknuli su da eurozona treba uložiti više novca u krizni fond prije nego što im zemlje te skupine počnu pomagati.

Smatraju da eurozona mora ispuniti taj uvjet kako bi joj MMF mogsao priskočiti u pomoć regiji.

Ranije ovoga mjeseca čelnici eurozone su donijeli odluku o osnivanju trajnog kriznog fonda vrijednog 500 milijardi eura. Ipak, analitičari strahuju da ni to neće biti dovoljno za spas prezadužene zajednice.

"Prvo moramo vidjeti novac iz eurozone"

"Prvo moramo vidjeti novac iz eurozone. Iskreno, to se nije dogodilo. Dok je tako, ne dolazi u obzir da Velika Britanija, a vjerojatno ni drugi, izdvoje dodatni novac za MMF", komentirao je britanski ministar financija George Osborne.

Bilo kakvo povećanje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda eurozone moglo bi dodatno pojačati pritisak na vodeća gospodarstva eurozone, posebice Njemačku. Ta se zemlja dosad opirala pozivima na povećanje kriznoga fonda te slala dvosmislene signale o tome je li spremna na promjenu stava.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble je prije sastanka G20 napisao u članku objavljenom u meksičkim novinama El Universal da je protiv takvog poteza.

Nakon sastanka je rekao da će "čelnici eurozone raspravljati o tome predmetu te vjerojatno donijeti odluku sljedeći mjesec".

Pročitajte više