GENOCID U IRAKU Islamska država ubila najmanje 500 Jazida, žene i djeca živi zakopani

Video: YouTube (BBC)

EKSTREMISTI Islamske države ubili su najmanje 500 ljudi, uključujući žene i djecu. Neke od žrtava su žive zakopane. Ubojstva je potvrdio irački ministar ljudskih prava Mohamed Šia al-Sudani.

> Genocid u Iraku: 30.000 obitelji Jazida čeka smrt usred pustinje nakon bijega pred teroristima IS-a


Radi se o kurdskoj skupini Jazidi koja je pred brutalnim i krvoločnim islamistima koji ih smatraju štovateljima Đavla pobjegla bez ičega u planine usred pustinje. Oslanjaju se na humanitarnu pomoć iz zraka, ali usprkos tome, umiru od gladi žeđi. UN procjenjuje da se ondje nalazi oko 40 tisuća Jazida.

"Imamo dokaze prikupljene od Jazida koji su uspjeli pobjeći iz njihovog višestoljetnog grada Sindžara, nekih koji su izbjegli smrt, kao i fotografije mjesta zločina koje nedvosmisleno pokazuju da su bande Islamske države dosad ubile najmanje 500 Jazida nakon što su zauzele Sindžar. Neke su žrtve, uključujući žene i djecu, žive zakopane u masovnim grobnicama u i oko Sindžara", rekao je. Tristotinjak žena oteto je kako bi bile ropkinje.

Kurdske snage s planine izvukle oko 20.000 Jezida

Između 20.000 i 30.000 Iračana, izbjeglica s planine Sinjar uspjelo je, uz pratnju kurdskih snaga sigurno stići u Siriju, a potom se vratiti u Kurdistan, rekli su kurdski dužnosnici.

"Kurdske vojne snage u Siriju su s planine Sinjar uspjele prebaciti oko 30.000 Jezida, većinom žena i djece, a potom su ih vratili u Kurdistan", gdje su sada smješteni, objasnio je kurdski dužnosnik Šavkat Barbahari.


Tisuće pripadnika kurdske jezidske manjine protjerano je iz njihovih domova kada su džihadisti Islamske države prošli tjedan osvojili grad Sinjar, jedno od njihovih uporišta. U planinskom području ostali su bez hrane i vode.

"Većinu smo prebacili jučer, a operacija još traje. Još uvijek nismo sigurni koliko ih je još ostalo u planinama", rekao je Barbahari.

Podaci o broju spašenih Jezida su neusklađeni. Jezidska parlamentarna zastupnica Vian Dakhil rekla je da je pred džihadistima uspjelo pobjeći između 20.000 i 30.000 izbjeglica te da su sada smješteni u autonomnoj iračkoj pokrajini Kurdistanu.

I Dakhil je kazala kako ih je u planinskoj području ostalo više tisuća, a UN-ov predstavnik za koordinaciju humanitarnih poslova David Swanson tvrdi da je s planine Sinjar uz pomoć kurdskih snaga uspjelo sići između 15.000 i 20.000 tisuća ljudi. Kazao je i kako UN nije izravno umiješan u izvlačenje Jezida zbog čega se ne zna njihov točan broj.

Kurdske snage vratile pod svoju kontrolu dva grada

Uz pomoć američkih zračnih udara, kurdske snage vratile su u nedjelju pod svoju kontrolu dva grada u sjevernom Iraku porazivši borce Islamske države, rekao je visoki kurdski dužnosnik Hoshijar Zebari, dodajući da ta vojna pobjeda još uvijek ne znači preokret u sukobu, prenose agencije.


Kako navodi agencija Reuters, Zebari je rekao da su Kurdi ponovno osvojili gradove Guvair i Mahmur na sjeveru zemlje. Upitan koliko dugo će američke snage svojim zračnim udarima pomagati kurdskim snagama u borbi protiv Islamske države, Zebari je rekao: "Kao što je (američki) predsjednik (Barack) Obama rekao, nema vremenskog ograničenja."

Obama je u subotu izjavio da je u američkim zračnim napadima uništeno naoružanje i oprema kojim su borci Islamske države mogli napasti Erbil, glavni grad iračkih Kurda, ali je upozorio da bi američka zračna operacija u Iraku mogla potrajati neko vrijeme.

Američki predsjednik je naglasio da će SAD nastaviti pružati tehničku pomoć i savjete iračkoj vladi i kurdskim snagama, ali je nekoliko puta istaknuo kako je važno da Iračani sami izaberu široku vladu.

Sjedinjene Države u međuvremenu su odlučile evakuirati dio osoblja iz Erbila, kojemu prijeti napad Islamske države. State Department je ipak u nedjelju objavio da će veleposlanstvo u Bagdadu i generalni konzulat u Erbilu ostati "otvoreni i operativni".

Američka vojska treći put napala Islamsku državu

Američka je vojska objavila da je izvela treći krug napada na sunitske militante na sjeveru Iraka kako bi zaštitila Jazide koje su pripadnici Islamske države potjerali na planinu Sindžar u pustinji bez hrane i vode.




Lovci i bespilotne letjelice su uništili oklopna vozila koja su pucala po Jazidima.

Novi američki napadi na džihadiste u Iraku

Američke vojne snage ponovno su u nedjelju napale položaje džihadista na sjeveru Iraka, a francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je pozvao na jedinstvo kako bi se "povela borba protiv terorizma".

SAD koji se iz Iraka povukao prije gotovo tri godine prva je bombardiranja izveo u petak kako bi spriječio napredovanje džihadista Islamske države koji prijete autonomiji Kurdistana i tisućama nedužnih civila.

Sunitski pobunjenici koje predvode džihadisti Islamske države dosad su bili prilično udaljeni od Kurdistana no krajem srpnja počeli su napredovati prema toj autonomnoj regiji, zauzevši položaje četrdesetak kilometara od glavnoga grada pokrajine Erbila.

Nakon što su borci Islamske države preuzeli kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka deseci tisuća civila izbjegli su iz tog područja strahujući od njihova daljnjeg napredovanja. Među izbjeglima je najveći broj jezidske vjerske manjine blokirane u području planine Sinjar.

Američke vojne snage "uspješno su izvele četiri zračna napada čija je svrha obraniti Jezide koji su cilj neprestanih napada", stoji u priopćenju američke vojske.

SAD napao ciljeve Islamske države u blizini Erbila


Sjedinjene Države su izvele nove zračne napade na ciljeve Islamske države u blizini Erbila, glavnog grada poluautonomne iračke kurdske regije, priopćilo je u nedjelju Središnje zapovjedništvo američke vojske.

Napadi izvedeni bespilotnim letjelicama i mlaznim lovcima smjerali su zaštititi snage kurdskih Pešmerga suočene s islamističkim militantima u blizini Erbila, američki konzulat i združeno američko-iračko vojno operativno središte, reklo je Središnje zapovjedništvo.

"U približno 8,15 sati (po srednjoeuropskom vremenu) američki zrakoplov je napao i uništio naoružani kamion Islamske države koji je pucao na kurdske snage smještene na prilazima Erbilu", reklo je Središnje zapovjedništvo. Nakon toga uslijedila su još četiri napada na naoružane kamione i minobacački položaj", reklo je Središnje zapovjedništvo.

Papa kaže da iračko nasilje vrijeđa Boga

Papa Franjo rekao je u nedjelju u Rimu da je iračko nasilje i destrukcija uvreda Bogu i ljudskosti i održao tihu molitvu za žrtve toga sukob.

"U nevjerici smo, zaprepašteni vijestima koje stižu iz Iraka", rekao je papa Argentinac dva dana pošto su Sjedinjene Države počele zračne udare ne bi li suzbile ustanak od kojega bi se Irak mogao raspasti.


"Tisuće ljudi, među njima i brojni kršćani, okrutno su protjerani iz kuća, djeca bježe i umiru od gladi i žeđi, ljude masakriraju, žene otimaju, nasilje svih vrsta, posvuda destrukcija... Sve to duboko vrijeđa Boga i duboko vrijeđa ljudskost", rekao je Papa nakon molitve Angelusa.

Okupljeni na rimskome trgu svetoga Petra utihnuli su kad je Papa prekinuo pripremljeni govor i zatražio minutu šutnje.

Papa je zahvalio volonterima u Iraku i rekao da će njegov osobni izaslanik kardinal Fernando Filoni u ponedjeljak iz Rima otputovati u Irak, "kako bi dragim ljudima poručio da sam uz njih".

IS prijeti 300 jazidskih obitelji: Obratite se ili umrite

Militantni Islamske države zaprijetili su da će ubiti više od 300 obitelji iračke etničke manjine Jazida ako se ne obrate na islam, rekli su u subotu Reutersu svjedoci i jedan jazidski parlamentarni zastupnik.

Te obitelji u selima Koja, Hatimiya i Qaboshi opkolili su sunitski militantni koji su pokrenuli ofenzivu u sjevernom Iraku koja je navela desetke tisuća Jazida i kršćana na bijeg kako bi sačuvali život.

Podsjećamo, Islamska država osvojila je od lipnja velike dijelove sjevernog Iraka i susjedne Sirije, ubivši mnoge ljude i natjeravši desetke tisuća ljudi u bijeg.

Francuski ministar vanjskih poslova u Iraku


Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je u nedjelju u Bagdadu iračke čelnike da osnuju vladu nacionalnog jedinstva kako bi zaustavili napredovanje militanata Islamske države na sjeveru zemlje.

"Iraku treba vlada nacionalnog jedinstva i svi Iračani trebaju osjećati da su u njoj zastupljeni i da sudjeluju u toj borbi protiv terorizma", rekao je Fabius na konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom. Fabius bi trebao posjetiti i kurdski glavni grad Erbil.

Stigla i humanitarna pomoć


Američki predsjednik Barack Obama odobrio je američkoj vojsci da dopremi humanitarnu pomoć kako bi spriječilo ono što je nazvao mogućim genocidom Jazida te provođenje ciljanih udara na borce Islamske države. Vojni zrakoplovi bacili su humanitarnu pomoć Jazidima kojih se desetke tisuća skupilo na planini Sindžar tražeći sklonište od pobunjenika.

Obama je u subotu poručio da ne postoji jednostavno rješenje za krizu i da irački čelnici moraju osnovati vladu nacionalnog jedinstva koja bi mogla ublažiti sektaške podjele i ujediniti ih u borbi protiv džihadista. Nakon toga je otišao na godišnji odmor.

Pročitajte više