Gadafijevi lojalisti ponovno zauzeli Bani Walid: Je li to početak novog libijskog rata?

U LIBIJI bi ubrzo mogao buknuti novi rat. Dobro organizirani pristaše ubijenog diktatora Moamera Gadafija danas su u bitci pobijedili snage Prijelaznog nacionalnog vijeća te su ponovno zauzeli grad Bani Walid.

U sukobima je poginulo četvero ljudi. Gadafijevi pristaše su potom podignule zelenu libijsku zastavu iz doba vladavine bivšeg diktatora. "Sada oni kontroliraju grad", kazao je jedan pripadnik milicije misleći na Gadafijeve pristaše.

U pomno smišljenom napadu zauzeli snajperske položaje

Tijekom svrgavanja Gadafijevog režima, grad Bani Walid je do kraja rata bio jedno od posljednjih uporišta vladinih snaga, nakon što je u kolovozu pao Tripoli. Posljednji sukobi su označeni kako najžešći napad lojalista od "oslobođenja" Libije 23. listopada prošle godine. Ovakav razvoj događaja dokazuje slabost, potkapacitiranost i raslojavanje Prijelaznog nacionalnog vijeća prije izbora koji bi se trebali održati ove godine.

U današnjem okršaju je ozlijeđeno 30-ak vojnika lojalnih sadašnjoj vladi. Glasnogovornik Gradskog vijeća Bani Walida, Mahmud Warfelli je kazao da ih je napalo od 100 do 150 dobro naoružanih muškaraca. U pomno pripremljenom napadu su zauzeli grad. Vladine vojnike su stjerali u skrovište te su zauzeli snajperske pozicije u džamiji i u školi i nisu dopustili vojnicima da pomognu ranjenicima.

Vlast još nije sigurna jesu li Bani Walid zauzele Gadafijeve snage


Warfelli je zatražio pomoć Tripolija i Ministarstva obrane, jer su branitelji ostali bez streljiva. No, nije im poslala nikakva pomoć. Iz obalnog grada Misrate su u Bani Walid poslane naoružane jedinica koje imaju naredbu da istjeraju Gadafijeve lojaliste iz grada. Libijski ministar obrane Osama Jweli je kazao da neće narediti ulazak u grad sve dok se ne ustanovi radi li se zaista o ljudima lojalnim bivšem diktatoru ili je ponovno posrijedi sukob različitih klanova.

U Bani Walidu se pucalo i u studenom kada su vladine snage ušle u grad u potrazi za osumnjičenima za ratne zločine te su se sukobili sa lokalnim milicijama. U tim sukobima je poginulo 12 boraca. Od pada Gadafijevog režima, sukobi između različitih milicija su vrlo česti na zapadu države. No, ponovno osvajanje Bani Walida je sasvim neuobičajen događaj te pokazuje da čak i sa mrtvim Gadafijem i njegovim sinom Saifom u pritvoru, nova libijska vlast nema osobu oko koje bi se ujedinio narod.

"Alah, Moamer, Libija, to je sve!"

Zelena zastava se zavijorila u mnogim dijelovima Bani Walida. Mediji pišu i da su napadači vikali slogan iz starog režima: "Alah, Moamer, Libija, to je sve!". NTC pokušava utrti put za donošenje novog ustava i održavanje demokratskih izbora, no mora se boriti i sa gubitkom političkog autoriteta u državi. Jučer su željeli objaviti novi izborni zakon i sastav izborne komisije, no odustali su od toga nakon što su prosvjednici upali u njihove urede u Bengaziju, gdje je revolucija počela prije gotovo godinu dana.

Prosvjednici, uglavnom bivši pobunjenici, već tjednima demonstriraju ispred zgrade zbog netransparentnosti NTC-a te pokušaja da se u vladajuća tijela ponovno imenuju ljudi iz Gadafijevog režima. Neki od njih optužuju NTC da predstavlja zapadne, a ne interese Libijaca. Dužnosnici prijelazne vlasti tvrde da je nemoguće otpustiti sve dužnosnike koji su radili u Gadafijevom režimu te dodaju kako će biti procesuirani oni koji su sudjelovali u zločinima. 

Pročitajte više