Globalne temperature rastu: Prva trećina 2015. najtoplija u povijesti

Foto: NASA

PRVA trećina 2015. godine, odnosno razdoblje od siječnja do travnja, najtoplije je otkad postoje mjerenja. Objavila je to prošli tjedan NASA, a njihove podatke potvrdio je i američki Nacionalni ured za ocean i atmosferu (NOAA).

Prema podacima NASA-e, nikad otkad postoji mjerenja nije zabilježena toplija prva trećina godine. Vrlo je vjerojatno da će 2015. godina biti najtoplija godina u povijesti. Ove godine je također zabilježen i drugi najtopliji travanj u povijesti.

Visoke temperature zabilježene su i u svibnju, pa se očekuje da će ovo biti najtopliji svibanj u povijesti. Također, NOAA je objavila i rezultate istraživanja temperature mora na dubini od 2000 metara, koji pokazuju da je temperatura u drastičnom porastu još od 70-ih godina prošlog stoljeća, a rast se dodatno ubrzava u zadnjem desetljeću.

NOAA predviđa i kako postoji više od 80 posto šanse da će trenutni El Niño, globalni atmosfersko-oceanski fenomen koje karakteriziraju veća temperatura mora i topli vjetrovi, potrajati čitavu godinu.

"Ovaj El Niño mogao bi biti najtopliji u zabilježenoj povijesti", tvrdi meteorolog američkog Slatea Eric Holthaus, a ThinkProgress piše kako će, ukoliko se sve navedene prognoze ispune, 2015. godina biti uvjerljivo najtoplija u ljudskoj povijesti.

 
 
 

Pročitajte više