Godišnjica krvoprolića u Egiptu: Četvero prosvjednika i policajac poginuli u neredima

Foto: Hina

ČETIRI prosvjednika i policajac ubijeni u četvrtak u Kairu, priopćila je vlada, godinu dana nakon što su vladine snage ubile stotine prosvjednika Muslimanske braće u najgorem krvoproliću u egipatskoj skorijoj prošlosti.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako su ubijena četiri prosvjednika a 13 ranjeno u sukobima sa snagama sigurnosti. Petero ljudi je ozlijeđeno u okršajima van glavnoga grada.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je ubijen i jedan policajac a jedan ranjen. Reklo je da je 114 pripadnika Bratstva uhićeno diljem zemlje zbog prosvjeda i nereda.

Muslimansko bratstvo, nekada najorganiziraniji egipatski politički pokret, proglašen je prošle godine terorističkom organizacijom, a njegovo političko krilo prošloga je tjedna zabranjeno.

Vojska je zbacila izabranog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija prošle godine nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vlasti.

Stotine pristaša Mursijeva Muslimanskog bratstva ubijeno je, tisuće su uhićene i stotine osuđene na smrt otkako je zbačen a najveći broj ubijenih dogodio se prije godinu dana u četvrtak kada su snage sigurnosti napale dva prosvjedna logora u Kairu.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch rekla je ovoga tjedna da su ta ubijanja bila sustavna, da su ih naredili najviši dužnosnici te da je vjerojatno riječ o zločinima protiv čovječnosti.

Pročitajte više