Godišnjica superoluje Sandy: Uništeno 650 tisuća kuća, 170 osoba je izgubilo živote

Foto: Guliver image/Getty images

STANOVNICI desetak obalnih gradova New Jerseyja planiraju večeras baterijama osvijetliti nebo kako bi obilježili prvu godišnjicu superoluje Sandy, koja je poharala američku istočnu obalu čiji se dijelovi ni do danas nisu posve oporavili od nanesene štete.

Mnoga obalna naselja u najviše pogođenim istočnim državama New Jerseyju, New Yorku i Connecticutu i dalje osjećaju posljedice oluje i čekaju obećanih 48 milijardi dolara savezne pomoći za obnovu porušenih domova.

Sandy je pogodila istočnu obalu gotovo uraganskom snagom i protezala se na zapanjujućih 1600 kilometara. Oluja takvih razmjera rijetkost je u tako kasnoj sezoni uragana. Uništeno je oko 650 tisuća kuća, deseci tisuća stanovnika evakuirani su, poplavljena je njujorška podzemna željeznica, milijuni su ostali bez struje i grijanja, neki i na nekoliko tjedana, a više od 170 ljudi izgubilo je živote. Materijalna šteta procijenjena je na 65 milijardi dolara.

Savezne vlasti u ponedjeljak su objavile isplatu druge rate od pet milijarda dolara pomoći za državu i grad New York, New Jersey, Connecticut, Maryland i Rhode Island. Novac je namijenjen obnovi uništenih kuća. Od obećanih 48 milijardi dolara iz saveznog fonda za sanaciju šteta superoluje Sandy dosad je, dakle, isplaćeno manje od četvrtine.

Sandy je također nagnala mjesne vlasti da poboljšaju mjere za obranu. Njujorški je gradonačelnik Michael Bloomberg tako u lipnju predložio 20 milijardi dolara vrijedan plan za obranu od posljedica oluja i uragana, uključujući gradnju novih brana i nasipa.

Iako je ovogodišnja sezona uragana bila najblaža u 45 godina, sa samo jednom olujom koja je dosegla snagu uragana, lokalni dužnosnici iskoristili prvu godišnjicu Sandy da obalne zajednice upozore da moraju biti spremne za buduće izazove prirode.

Stanovnici New Jerseyja, od Ocean Cityja do New Jersey Cityja, planiraju stati na obalu i baterijama osvijetliti nebo u sumrak po mjesnom vremenu, točno u vrijeme kad je Sandy udarila o kopno. Događaj pod nazivom "Osvijetlimo New Jersey" organizira mjesna radio postaja New Jersey 101.5.

Pročitajte više