Goran Marić: Ulazimo u zonu kreditnog sloma, Rohatinski se uplašio i odlazi umjesto da se suoči sa svojim pogreškama!

HDZ-ov ekonomist Goran Marić, jedan od najvećih kritičara Rohatinskog u posljednjih deset godina, gostujući u Dnevniku 3 HTV-a komentirao je smjenu na vrhu HNB-a te otkrio koji bi mogao biti razlog koji je doveo do toga da se Milanović zahvali Rohatinskom.

"Mandat Rohatinskog bio je neutralan, pogotovo njegov drugi dio kada je ostvario neku kohabitaciju s vladom Ive Sanadera. Očekivao sam da će ta suradnja s dolaskom Milanovićeve vlade biti bolja", komentirao je Marić na početku te kazao kako je dugovječnost Rohatinskog na čelnoj poziciji u HNB-u prerasla u monarhiju. "Preveliko je to razdoblje bilo za samo jednog kandidata, to je prešlo u monarhiju, a ne u politički mandat", dodao je.

"Hrvatsko gospodarstvo je na koljenima"

"Nije dobro da su ljudi iznad institucija, oni se moraju mijenjati. HNB je dovela do mnogih dobrih stvari, ali i loših. Ona sa svojom politikom treba dijeliti i dobro i loše. Hrvatsko gospodarstvo je na koljenima", rekao je Marić te odgovorio na pitanje urednice Dnevnika: "Kako je moguće onda da je banka tako izvrsna?"


"Zato što to nije istina. HNB je suodgovorna za današnje stanje. Guverner je rekao da je palo sve što može pasti, a gdje je on bio cijelo to vrijeme. Guverner i HNB su doveli do toga da se društvo pretvorilo u potrošačku, a ne proizvodnu ekonomiju. Kaže da je monetarni suverenitet pao, a tko čuva monetarni suverenitet? Guverner", komentira Marić i pojašnjava da je novčana masa manja danas nego prije četiri godine, da se više kreditira stanovništvo nego gospodarstvo. "Mi ulazimo u zonu kreditnog sloma i to je nešto čega se guverner uplašio. Ja bih volio da je ostao i da se suočio s posljedicama svoje politike te da se sukobi sam sa sobom. On stalno prebacuje odgovornost na vladu, a kreira ne samo monetarnu nego i ekonomsku politiku", kaže Marić i tvrdi: "Niti jedan ministar financija nije mogao niti stručno niti marketinški parirati Rohatinskom u proteklih 12 godina. Kreator cijele ekonomske politike bio je guverner. Niti jedan ministar se nije mogao zadužiti, a da guverner nije odobrio valutu. Odobravani su potrošački krediti, napuhavani su mjehuri, a sve što je Rohatinski prozivao kreirala je Hrvatska narodna banka!"

"Nužan je zaokret"

"Sada nam dolaze posljedice takve pogrešne monetarne politike, gubimo monetarni suverenitet", ustvrdio je Marić.

"HNB ne treba biti zarobljenik pojedinca. Ona mora biti nacionalna institucija koja provodi monetarnu politiku. Nužan je zaokret. Četiri godine smo u recesiji, a HNB nije donijela niti jednu antirecesijsku  mjeru nego sve prebacuje na vladu. Ja se nadam da je Milanović prepoznao tu podvalu jer se sad umjesto da se barem za iznos inflacije oslabi kuna mora baviti internom devalvacijom - otpuštanjem radnika i smanjivanjem plaća, radi zapravo posao Hrvatske narodne banke. Mislim da su to prepoznali i da je zato pukao odnos", zaključio je Marić.

Pročitajte više