Gorski kotar okovan ledom i snijegom: Nema struje, ne rade telefoni, ne voze vlakovi, lokalne ceste neprohodne

Foto: Hina

NAKON što je led ranijih dana okovao Gorski Kotar, danas pada snijeg. Stanovnici su od sinoć bez struje, zbog kvara na naponskoj mreži prema Karlovcu. U pojedinim područjima ne rade ni telefonske linije pa u komunikaciji prilikom intervencija pomaže policija, a u prijevozu bolesnika GSS.

Na područje Čabra i Fužina stiže agregat koji će po potrebi pomagati i Slovencima uz granicu. U tim je mjestima jučer proglašena elementarna nepogoda.

"Jednostavno pucaju šume i ruše se drveće i grane i cijela stabla na cestu", tako je Župan Zlatko Komadina jučer opisao situaciju.

Grane polomljene pod težinom leda uklonjene su s glavnih cesta pa su prohodne, dok su lokalne još zatvorene.

Fužine već četvrti dan bez struje

Delnice su danas bar na neko vrijeme dobile struju. "Imali smo struje, došli smo na posao, no opet je nestala na nekih sat vremena. Sada je trenutno imamo, mada je i u najavi iz Hrvatske elektroprivrede da će vjerojatno ponovno nestati. Nažalost to je u cijelom Gorskom kotaru tako, trenutno Fužine već nemaju četvrti dan električne energije", rekla je Nensi Puškarić iz Goranskog sportskog centra.

Neka goranska mjesta u Kupskoj dolini, ili Crni Lug na području Delnica bez struje su i duže. Na većem dijelu Gorskog kotara neprohodne su i ceste.

"Lokalne ceste iz Čabra i Crnog luga su zatvorene, jako je opasno prolaziti, preporučuju se da se ne ide ako se ne treba. Znam da idu samo interventne - policija i vatrogasci, tako da je vrlo teško stanje. Autoput je otvoren, stara cesta, koliko znamo, zatvorena, lokalne prometnice prema Crnom Lugu ili Čabru su zatvorene za sav promet", rekla je Puškarić.


Pitali smo imaju li kakve konkretne informacija kada se može očekivati normaliziranje situacije, bar uspostavljanje normalne opskrbe električnom energijom?

"Smiruje se vrijeme, ali nažalost, ima puno leda na žicama od struje. Očekujemo ovih dana da će to ponovno pucati, tako da ćemo sigurno kroz dva tjedna imati problema, najavljuju i iz HEP-a. Teško je stanje, njima je isto tako teško održavati te vodove zbog nepristupačnog terena kroz cijeli Gorski kotar", rekla je za Primorski radio iz Delnica Nensi Puškarić.

Intenzivno se radi na normalizaciji situacije

Sve su ekipe na terenu, a ceste su probijene kako bi interventna vozila mogla proći. U ovom je trenutku najvažnija stvar dobava agregata na područje Gorskog kotara koji će nadoknaditi gubitak mreže. Jučer je prebačen prvi, a trenutno se prevozi jedan za Mrkopalj i jedan manji za Begovo razdolje. Odgođena je i nastava u svim školama jer je sinoć došlo do ispadanja kompletne energetske mreže.

"Upornim je radom tijekom noći pokrenuta jedna hidroelektrana koja opskrbljuje samo Gorski kotar i vraćena je struja u većinu Gorskog kotara, osim onoga što je otprije u ispadu jer su prekinuti skoro svi vodovi i taj dio će potrajati. Sada je važno s tim agregatima osigurati opskrbu ljudima u onom minimalnom dijelu u koliko se može", rekao je župan Zlatko Komadina.


Intenzivno se radi na normalizaciji situacije, na terenu su vatrogasci, šumari te ako ne dođe do promjene i pogoršanja vremena, sve će biti u redu.

Stradao vatrogasac

Jučer se dogodila nezgoda vatrogascu Luki Miškulinu iz DVD-a Sušak koji je stradao dok je pilio drveće koje se lomilo. Jedno drvo je palo na njega. Zbrinut je u sušačkoj bolnici, srećom s lakšim ozljedama.

"Situacija je takva da je pogibeljna po one koji rade na uspostavi, da tako kažem, života u Gorskom kotaru i u ime Primorsko-goranske i svih Gorana im se zahvaljujem na predanom radu jer stvarno rade kao pravi profesionalci, nevezano jesu li dobrovoljne ili javne vatrogasne postrojbe", kazao je Komadina koji je i sam tijekom jučerašnjeg dana bio u Gorskom kotaru na terenu.

Tuneli na A6 bez struje

Iz HAK-a javljaju da na dionici autoceste A1 koja prolazi kroz Gorski kotar ne radi svjetlosna signalizacija ni benzinske postaje jer nema struje, a mrak je i u tunelima.

"Zbog pada napona električne energije u tom području vozače nije moguće upozoriti na stanje u prometu preko promjenljive svjetlosne signalizacije, a zbog povremene i mjestimične kiše koja se ledi u dodiru s tlom vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između tunela Tuhobića i čvora Bosiljevo 2. Od čvora Vrata do čvora Bosiljevo 2 pojedini tuneli nemaju električne energije, a ne rade ni benzinske crpke", stoji u jutrošnjem izvješću HAK-a.

U prekidu i željeznički promet

U prekidu je i željeznički promet tim dijelom zemlje, a putnici koji su prošlu noć zapeli na riječkoj pruzi jučer su autobusima prevezeni. I u međunarodnom prometu dolazi do poteškoća u prometovanju vlakova, dio vlakova je otkazan, a umjesto pojedinih voze autobusi.

"Zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta zatvorena je riječka pruga između kolodvora Ogulin i Rijeka te će izostati putnički vlakovi na relacijama Rijeka-Moravice-Ogulin", priopćili su jutros iz Hrvatskih željeznica (HŽ). Iznimka su putnički vlakovi broj 4000 i 4001 na relaciji Zagreb-Ogulin-Rijeka i obratno, čije putnike će između Ogulina i Rijeke prevoziti autobusi.

Putnici brzog vlaka 703 na relaciji Rijeka-Ogulin prevezeni su autobusom, odakle putovanje nastavljaju vlakom. Brzi vlakovi na relaciji Šapjane-Rijeka-Šapjane zamijenjeni su autobusima.

U HŽ-u ističu kako, zbog iznimno teških vremenskih uvjeta u Austriji i Sloveniji, promet vlakova u međunarodnom željezničkom putničkom prijevozu teče iz smjera Slovenije s većim zakašnjenjima. Vlak broj 825 koji vozi na relaciji Zagreb-Split kasni u dolasku 120 minuta.


Željeznički promet u ostalom daljinskom i lokalnom željezničkom putničkom prijevozu te gradsko-prigradskom prijevozu grada Zagreba teče bez većih poremećaja.

Uslijed radova i zamjenskog prijevoza putnika autobusima tijekom dana moguća su manja kašnjenja vlakova: na pruzi Oštarije - Knin - Split Predgrađe, između kolodvora Staro Petrovo Selo i Nova Gradiška na pruzi Tovarnik-Novska, između kolodvora Šapjane i Jurdani na pruzi Rijeka-Šapjane-državna granica, te između Kistanja i Benkovca na pruzi Knin - Zadar.

U HŽ-u mole putnike za razumijevanje i strpljenje.

Pročitajte više